“Sokak hayvanları yönetmeliği yasal dayanaktan yoksun”

5996 sayılı kanunun 9'uncu maddesinin 3'üncü fıkrası hayvanlara ötenaziyi yasaklamaktadır. Aynı fıkra ötenazi kararını zorunlu hallerde sadece Veteriner Hekimlerin verebileceğini hüküm altına almaktadır. Sahipsiz hayvanların korunmasından sorumlu, ancak yetkili değiliz.

WhatsApp Görsel 2024-12-14 saat 11.04.31_22175a7e

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM,) 30 Temmuzda gerçekleştirilen genel kuruldaki oylamada meclisten geçerek yasalaşan 17 Maddelik 160 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik yapılmasına Dair Yasa önerisi Resmi Gazetede yayımlanarak 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe girdi.

3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır maddesi kaldırıldı. Tıbbi gerekçeler hariç hayvanlara ya da karnındaki yavrulara zarar vermeyi yasaklayan madde kaldırılarak, popülasyon artması, kamu güvenliği riski gibi gerekçelerle yeni bir öldürme hakkı tanındı. Eskiden sokak hayvanları devletçe korunurken, şimdi,  insan, hayvan ve çevre sağlığının gözetilmesi koşuluna bağlandı. Sahipsiz olan sokak hayvanları toplanacak sahiplendirilmediklerinde ya da bir hastalıkları olduğunda güçten düşmüş kabul edilerek öldürülebilecek. Yeni düzenlemenin pek çok soru işaretini gündeme getirirken, uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğu vurgulandı.

 

 

Bu konuda görüşlerini açıklayan uzman veteriner hekim Oğuz Şenol, Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin yasal dayanaktan yoksun olduğunu belirterek “Bu yönetmelik hukuki dayanaktan yoksundur. Yönetmelikle sahipsiz hayvanlara ötenazi uygulanması kararının Belediye Meclislerine verilmesinin önü açılmıştır. Oysa 5996 sayılı kanunun 9’uncu maddesinin 3’üncü fıkrası hayvanlara ötenaziyi yasaklamaktadır. Aynı fıkra ötenazi kararını zorunlu hallerde sadece Veteriner Hekimlerin verebileceğini hüküm altına almaktadır. Kanunla yasaklanmış bir uygulamanın, yönetmelikle uygulanmaya konulmasının ‘Mevzuat’ açısından ciddi sorunlara yol açması kaçınılmaz olacaktır. Yönetmeliğin hazırlanmasında ve uygulamaya koyulması mesleğimizi doğrudan ilgilendirmesine rağmen, Veteriner Hekim dernek ve birliklerinin görüş ve önerileri alınmamıştır. Ne gariptir ki; sahipsiz hayvanların korunmasından sorumlu, ancak yetkili değiliz. Yönetmeliğin yasayla uyumlu hale getirilmesi oluşacak sorunların yaşanmaması açısından zorunludur” diye konuştu.

Exit mobile version