• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Balıkesir

SAKINCALI PİYADE UĞUR MUMCU TÜRKÜLERLE ANILDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanlığı öncülüğünde sivil toplum kuruluşları 1993 yılında Ankara’daki evinin önündeki aracına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun 30’ncu ölüm yıldönümünde anma etkinliği düzenledi.

 

Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda düzenlenen anma etkinliğinde Uğur Mumcu’nun aracının plakasının yazılı olduğu araç parçaları ile Mumcu’nun resmine karanfiller konulurken, Mumcu için yazılan türküler okundu. CHP İl Başkanı Erden Köybaşı 24 Ocak’ta katledilen Uğur Mumcu, Gaffar Okkan ile yine aynı tarihte hayatını kaybeden İsmail Cem’i unutmadıklarını söyledi.

 

“AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR”
Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan CHP İl Başkanı Erden Köybaşı ülkenin içinde bulunduğu zor dönemin sona ereceğini dile getirdi. Köybaşı, “24 Ocak 1993 yılında aracına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giden Büyük Usta Uğur Mumcu’yu katledilmesinin 30’ncu yılında anmak için toplandık. Güzel ülkemiz hepinizin bildiği gibi kaos içinde ekonomik ve siyasal olarak zor bir dönemden geçmektedir. Emperyalist güçler ve onların yerli işbirlikçileri dün Sevr ile yapamadıklarını bugün yeniden deneme cesareti göstermektedir. Bu güçlerin amacı Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkıp yerine din, tarikat, şeriat devleti kurmaktır. Ancak şu bilinmelidir ki bu topraklarda Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyen Kuvayi Milliye ilke ve anlayışını benimsemiş cumhuriyet sevdalıları var olduğu sürece hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklar. Bizler bu oyunu bozacağız. Çünkü insan hakları ve demokrasiye olan inancımız bizi haklı ve güçlü kılmaktadır. Üstelik yalnız da değiliz. Atatürk ilkelerinin yanı sıra bu mücadeleye gönül vermiş, canını vermiş bilim insanı, gazeteci, yazar, şairlerimizin bilgi ve düşünceleri bizlere ışık tutmaktadır” diye konuştu.

 

“ANKARA’NIN ORTASINDA MUMCU’YU BOMBALADILAR”
Aydınlık gelecekten ve gerçekten korkanların verdiği emirle birçok aydının katledildiğini söyleyen Erden Köybaşı, “Bu yolda mücadele edenlerden, aydınlık gelecekten, gerçeklerden korkanlar bu korkuyla baskı, zulüm ve ölüm emirlerini yağdırmışlardır. Sabahattin Ali’yi, Muammer Aksoy’u, Abdi İpekçi’yi, Çetin Emeç’i, Bahriye Üçok’u, Turan Dursun’u, Musa Anter’i, Onat Kutlar’ı, Ahmet Taner Kışlalı’yı ve Metin Göktepe katlettiler. Ankara’nın ortasında Uğur Mumcu’yu bombaladılar. “Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda ‘mezar taşı’ gibi susmamasıdır” diyen Uğur Mumcu, karanlık odakların hedefi haline geldi. Gerçeklerin ortaya çıkmasını hazmedemeyenler onu öldürerek düşüncelerini, fikirlerini ve ideallerini de yok edeceklerini sandılar. Aradan geçen yıllar bize bir kez daha göstermiştir ki, Uğur Mumcu hala aramızda yaşamaktadır” dedi.

 

 

 

 

“KARANLIK GÜÇLER TARAFINDAN KATLEDİLDİ”
Uğur Mumcu’nun günümüzdeki ülke şartlarını yıllar önce dillendirdiğini kaydeden CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, “Uğur Mumcu, yıllar önce bizlere, bugün ülkemizin geldiği noktayı, demokrasiyi seçim sandığına kapatan iktidarı işaret etmişti. Uğur mumcu şöyle diyordu; “Bir toplum böyle çöker işte… Devletin yerini kaba kuvvet alır, susulur, yasanın yerini din tarikat alır, korkulur, yolsuzluklar, cinayetler birbirini izler, eller kollar bağlanıp götürülür.” Uğur Mumcu, bir bilim adamı titizliğiyle ‘tarikat, cemaat ve şeriat’ örgütlerinin karanlık ilişkilerini araştırıp bizleri bilgilendirmeye, uyarmaya çalışmıştı. Bu yüzden katledildi. Uğur Mumcu, “Toplumu ayakta tutan temel dayanaklardan biri, adalet duygusudur. Bu duygu bir kez yara aldı mı demokrasinin temelleri sarsılmıştır” demişti. Bu yüzden katledildi. Uğur Mumcu, “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz!” demişti. Toplumun aydınlanmasını istemeyen karanlık güçler tarafından bu yüzden katledildi” ifadelerini kullandı.

 

“O SAKINCALI PİYADEYDİ”
Uğur Mumcu’nun gerçekleri değiştirmeye çalışan güç odaklarına karşı dik durduğunun altını çizen Erden Köybaşı, “Bir toplumda adalet ve demokrasi, ancak, dayatmalara, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, işkenceye, haksızlığa direnen yurttaşların çoğalmasıyla yerleşebilir. Bu Türkiye mücadelesidir, aynı zamanda bizim mücadelemizdir, çağdaşlık mücadelesidir. Uğur Mumcu, gerçekleri değiştirmeye çalışan bütün güç odaklarına karşı, doğrudan, hakikatten, gerçekten yana olmayı yalnızca bir gazetecilik faaliyeti değil, bir yaşam prensibi olarak görerek yaşadı. Çünkü o; demokrasi, hukuk ve özgürlüğün ancak ve ancak özgür, bağımsız bir vatanla mümkün olabileceğini biliyordu. O, ulusal bağımsızlığın, laik demokratik düzenin kalpaksız Kuvayi Milliyecisi, sakıncalı piyadesiydi, O, Kuvayı Milliye ruhunun inançlı bir temsilcisiydi” diye konuştu.

 

“RUHUNA EL FATİHA LAİKLİK”
Mumcu’nun son yazısındaki ifadelerle konuşmasını bitiren CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, “Uğur Mumcu Radikal dincilerin tepkisini çeken İmam-subay başlıklı son yazısında tam da yaşadığımız bu günleri görerek; din temelli eğitimin yaygınlaşarak tüm referansın din tarikat merkezli olacağını belirtiyor ve şöyle diyordu; “yaşa var ol harbiye, selamün aleyküm sivil toplum, maşallah cumhuriyet, ruhuna el Fatiha laiklik..” “Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar da ölü,” diyen Uğur Mumcu’yu katledilişinin 30. Yılında bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz, aynı zamanda bugün yaşamını yitiren İsmail Cem ve Gaffar Okkan’ı da saygı ile anıyoruz” dedi.

 

TÜRKÜLERLE ANILDI
CHP İl Başkanı Erden Köybaşı’nın konuşmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir Şube Başkanı A. Turan Güneş ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten de söz alarak Mumcu hakkında düşüncelerini açıkladı. Etkinlik Uğur Mumcu adına yazılan türkülerin okunması ve fotoğrafının önüne karanfil konulmasıyla son buldu.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
SAKINCALI PİYADE UĞUR MUMCU TÜRKÜLERLE ANILDI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!