Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde! Akaryakıta büyük zam yolda!

Brent petrol fiyatları bugün yaklaşık yüzde 1 artarak 90 dolar sınırına yaklaştı ve ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Petrol fiyatları 5 ayın zirvesinde! Akaryakıta büyük zam yolda!

Petrol fiyatları, beş ayın zirvesinde seyirlerini sürdürürken, OPEC+ komitesinden üretim politikasında herhangi bir değişiklik tavsiyesi gelmedi. Jeopolitik gerilimler ve arz endişeleri, Brent petrolünü 90 dolar bandına taşıdı.

Brent petrol fiyatları bugün yaklaşık yüzde 1 artarak 90 dolar sınırına yaklaştı ve ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Aynı zamanda Batı Teksas türü (WTI) ham petrol varili de 86 dolara kadar yükseldi.

Fiyatlardaki bu yükselişte, ABD’de güçlü talep öngörüsü ve küresel petrol arzına dair endişeler etkili oldu. Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 2 milyon 286 bin varil düşüşle beklentiyi aştığını öngördü. Piyasa beklentisi stokların 2 milyon varil azalacağı yönündeydi.

Ayrıca, Rusya’nın petrol ihracatının daha fazla düşebileceği ihtimali ve İran’ın Şam’daki büyükelçiliğine yönelik saldırının ardından Ortadoğu’da daha fazla arz kesintisi endişeleri de fiyatları artırdı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki OPEC+ ülkelerinin Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) bugünkü toplantısında petrol üretim politikasında herhangi bir değişiklik tavsiyesinde bulunmadı. Bu açıklama iki OPEC+ kaynağı tarafından yapıldı. JMMC’nin bir sonraki toplantısının 1 Haziran’da yapılacağı belirtildi. Suudi Arabistan ve Rusya öncülüğündeki OPEC+ üyeleri, piyasayı desteklemek amacıyla günde 2.2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini uzatma kararı almıştı.

Exit mobile version