CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, önlem alınmadığı taktirde Türkiye’nin yumurta bile ithal edecek konuma gelebileceğini söyledi. Ahmet Akın, “Türkiye’nin yumurtada da ihracatçı ülke durumundan ithalatçı ülke durumuna gelecek olmasının sorumluluğu iktidarın yanlış politika ve uygulamalardır” dedi.
Ahmet Akın, yumurta sektörünün ve üreticilerin sorunlarının kısa zamanda çözümü ve ulusal bir politika oluşturularak yapılacak düzenlemeler için yol haritası olması amacıyla Meclis tarafından araştırma açılmasını istediklerini bildirdi. Yumurta pazarındaki işletmelerin yaşadıkları önemli ve kronik sorunların sık sık sektör temsilcileri tarafından dile getirildiğine dikkat çeken Ahmet Akın, “İktidarın kulakları üreticiye tıkalı. Kriz üstüne kriz yaşanıyor. Eğer iktidarın tarım ve hayvancılıktaki başarısızlıkları devam ederse, kendine yetebilen ülke olmaktan ithalatçı ülke durumuna düşen Türkiye; canlı hayvan, et, saman, buğday, pirinç, nohut, kuru fasulye, soğan, ayçiçeği, arpa vb benzeri bir çok ürün gibi yumurtayı kısa bir zaman içinde ithal eder duruma gelecektir. Türkiye’nin yumurtada da ihracatçı ülke durumundan ithalatçı ülke durumuna gelecek olmasının sorumluluğu iktidarın yanlış politika ve uygulamalardır” diye konuştu.
Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için önerge veren Ahmet Akın, önergesinde yumurta sektöründeki karşılaşılan sorunların özellikle girişimcilik gücünü ortadan kaldırdığını vurgulanırken, birçok üreticinin zarar ettiği ve faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldığını anlattı. Önergede şu bilgilere yer verildi:
“Son yaşanan gelişmeler göstermektedir ki yumurta sektörü çöküşün eşiğindedir. Bu kriz bugünün krizi değildir. Sektörün giderek artan sorunları, plansız büyümesi ve iktidarın tarım ve hayvancılık politikalarının yanlışlığının yarattığı olumsuzluklarla birleşince ‘geliyorum’ diyen kriz kaçınılmaz olmuştur. Yumurta sektöründe bir taraftan süregelen maliyet/fiyat dengesizliği yaşanırken, öte yandan birçok üretici karlılık analizi yapmaksızın büyümeye devam etmiştir. Yıllık nüfus ve tüketim artışını gözetmeyen plansız büyüme doğal olarak arz fazlası oluşturmakta ve stoklama imkanı olmayan ve raf ömrü 28 gün ile sınırlı yumurta fiyatları aşırı derecede düşmektedir. Fiyatlar düşünce zarar etmeye başlayan üretici, kısa sürede üretimden çıkma imkanı olmadığı için tavuklarını beslemeye devam etmekte ve zarar katlanarak artmaktadır. Bu kriz ilk değildir… Hammadde maliyetlerinin yüksek olması ve giderek artması üreticinin sektörden çekilmesinin de bir diğer temel nedenleri arasındadır. Yem maliyetleri üretim maliyetlerinin yüzde 70’ini kapsamaktadır. Yem girdisinin de en az yarısı mısırdan oluşmaktadır. Türkiye, dünya ülkeleri arasında en yüksek maliyetlerle üretim yapan ülkelerden biridir. Üreticimizin bu kıskaçtan kısa zaman içerisinde kurtarılması gerekmektedir.”