Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Dil Kurumu 92 yaşında!

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, toplumda dil ve kültür bilincinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Türk Dil Kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, toplumda dil ve kültür bilincinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mert, TDK’nin 12 Temmuz’daki 92. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamalarda, dilin ve kültürün korunmasının ve yaygınlaştırılmasının önemine değindi.

Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dil ve kültüre verdiği önemi vurgulayarak, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, milletin hayatında dilin ne kadar önemli olduğunu bilen bir liderdi. Türk Dil Kurumu, kurulduğu günden bugüne kadar Türkçenin zenginliklerini ortaya çıkarmak ve Türkçeyi dünyada kendine yaraşır bir düzeye yükseltmek için çalışmaktadır.” dedi.

Medyada Türkçenin Kullanımı İçin Strateji

Prof. Dr. Mert, TDK’nin yazılı eserler ve yazı dili üzerine yoğunlaşmasının yanı sıra konuşma diline de önem verdiğini belirtti. TRT’de çalışan ve emekli olan spikerler, editörler, yönetmenler, yazarlar, tiyatro sanatçıları ve akademisyenlerle “Konuşma Dili Olarak Türkçe Çalıştayı” düzenlediklerini aktaran Mert, medyada Türkçenin doğru kullanımı için bir strateji belirlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Dil Bilincinin Artırılması

Mert, toplumda dil bilincinin istenen seviyede olmadığını vurgulayarak, özellikle çocuklar ve gençler arasında farkındalık artırıcı çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve medya organlarıyla işbirliği yaptıklarını belirten Mert, TDK üyeleri ve uzmanlarının Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki eğitim kurumlarında dil ve kültür ilişkisi üzerine sürekli konferanslar verdiğini ifade etti.

Sosyal Medyada Dil Kullanımı

Sosyal medyada dil kullanımının da önemli bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Mert, sınırlı kelime ve harf kullanma zorunluluğunun dil becerilerini sınırlayabileceğini ve bu durumun beyni kısırlaştırabileceğini belirtti.

Güncel Sözlük Çalışmaları

TDK’nin Türkçe Sözlük çalışmalarını sürekli güncellediklerini söyleyen Mert, son beş yılda sözlüğe 5 binden fazla kelime eklediklerini belirtti. En son “alan yazını” kelimesinin sözlüğe eklendiğini ifade eden Mert, güncel sözlüklerin kelime listelerinin sürekli açık olduğunu ve gelişmelere göre güncellendiğini söyledi.

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun çalışmalarına değinen Prof. Dr. Mert, Latin alfabesine geçmeyen Kazakistan ve Kırgızistan’ın da bu konuda ciddi adımlar attığını belirtti. Prof. Dr. Mert, kültürel birliğin sağlanması için yazıda birliğin önemli olduğunu ve bu konuda çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Osman Mert, Türkçenin Türk milletinin dili olduğunu ve bu dili koruyacak olanın da Türk milleti olduğunu vurguladı. Dillerin yasayla korunamayacağını belirten Mert, bu konuda toplumsal bilincin ve sahiplenmenin önemli olduğunu kaydetti.

Exit mobile version