Mehmet Şimşek, fırıncılara yüklendi! ”En çok vergi kaçıranlar fırıncılar”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve kayıt dışılıkla mücadele konusunda yaptığı açıklamalarda önemli mesajlar verdi.

Mehmet Şimşek, fırıncılara yüklendi! ''En çok vergi kaçıranlar fırıncılar''

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve kayıt dışılıkla mücadele konusunda yaptığı açıklamalarda önemli mesajlar verdi.

Bakan Şimşek, kimsenin vergi ödemek istemediğinden yakınarak, denetim eksikliği ve kayıt dışılığın ülke ekonomisinde yarattığı sorunlara dikkat çekti. Şimşek, bu sorunların çözümünün ise çapraz denetimle mümkün olduğunu vurguladı.

“Çapraz Denetim Şart”

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin önemine değinerek, “Çapraz denetim yapmadığımız sürece arzu ettiğimiz vergi modelini uygulayamayız” dedi. Vergi kaçakçılığının yaygın olduğu sektörlere örnek veren Şimşek, fırıncıların KDV oranlarının en düşük olduğu ürünlerde bile fiş kesmediğini belirtti. Şimşek, birçok kişinin yüksek bedelli araçlar ve gayrimenkul satın almasına rağmen bu gelirleri vergi dairelerine beyan etmediğine işaret etti.

Vergi Bilinci ve Kültür Meselesi

Şimşek, vergi kaçakçılığının bir zihniyet sorunu olduğunu belirterek, vatandaşların vergiye karşı dirençli olduğunu ifade etti. “Avrupa’da hangi giderler vergiden düşürülüyorsa biz bunu yapmaya razıyız, ama bunun için vatandaşın gelirini doğru şekilde beyan etmesi gerekiyor” dedi.

Döviz ve Altına Yönelimin Sebebi Enflasyon

Halkın döviz ve altına yöneliminin sebebinin yüksek enflasyon olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Enflasyon çift haneli olunca vatandaş kendini korumak için ya faize, ya dövize, ya da altına yönelir. Bu tercihlerin sebebi enflasyon ve biz vatandaşı suçlayamayız” dedi.

Cari Açık ve Dış Borç Yönetimi

Cari açık sorununa değinen Şimşek, bu problemin çözümünün her alanda katma değeri artırmak olduğunu belirtti. Enerji bağımlılığını azaltmanın önemine dikkat çeken Şimşek, “Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yaparak petrol ve doğalgaz ithalatını düşürmeliyiz” dedi. Aynı zamanda turizmde yüksek gelirli ziyaretçilere odaklanmanın da ekonomik katkıları artıracağını ifade etti.

Vergi Denetimi Anısı

Şimşek, kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerden biri olan kuaförlerle ilgili bir anısını da paylaştı. Arkadaşının lüks bir semtte yaşadığı kuaför deneyimini anlatarak, nakit ödeme taleplerinin ve komisyonlarla yapılan işlemlerin vergi kaçakçılığına nasıl zemin hazırladığını vurguladı.

Bakan Şimşek, bu sorunların çözümü için daha sıkı denetim yapılacağını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Exit mobile version