“MEDİPOL YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Tabip Odası yönetimi hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldıran düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı. 7 Ocakta yürürlüğe girecek “Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmeliğin kaldırılmasını isteyen Tabip Odası yönetimi hekimlerin serbest olarak çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

 

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan düzenlediği basın toplantısı ile 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Projesinin hekimlerin serbest çalışmasını engellenerek tamamlanmak istendiğini ileri sürdü. Uçan, “Türkiye genelinde 7 bin hekimi ilgilendiren yönetmelik ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacıyla hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmaları neredeyse imkansız hale getirilmektedir” dedi.

“7 OCAKTA YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim 2022 tarihinde çıkarılan 7 Ocak 2023’te uygulamaya girecek olan “Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik”teki değişiklikler ile 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Projesi tamamlanmak istenmektedir.Muayenehanelerin işlevsiz bırakılmaya çalışılmasının arkasındaki tem amaç, hekimleri kamuda ve özelde, yöneticilerin inisiyatifinde istenilen koşullarda çalışmaya zorlamaktır.

“HEKİMLERİN SERBEST ÇALIŞMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR”

Türkiye genelinde 7 bin hekimi ilgilendiren yönetmelik ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacıyla hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmaları neredeyse imkansız hale getirilmektedir Yönetmelikte yapılan düzenleme, hekimlerin çalışma ve mesleğini serbest icra etme hakkını; hastaların hekim seçme hakkını, hastaların sağlık hizmetine erişim hakkını, hastaların mahremiyet hakkını zedelemekte, kısıtlamalar getirmekte, bu hakların kullanımını zorlaştırarak veya engelleyerek seçme hakkının özüne zarar vermektedir.

“MEDİPOL YÖNETMELİĞİ İSTEMİYORUZ”

Sağlık Bakanlığınca  bir taraftan “kamuda bile hastalar istediği hekimi seçme hakkına sahiptir” denilmekte, öbür taraftan hastaların muayenesi özel hekime muayenenin önünü keseceksiniz. Bir taraftan kamuyu çökertmek için kamu-özel ortaklığı ve özel hastanelere tüm kapıları açarken, diğer taraftan yüzyıllardan beri devam den hekimlerin serbest meslek hakkını gasp ederek, hekimlerin mesleki bağımsızlık haklarını ellerinden alan ve onları özel hastane patronlarına ucuz emek gücü veya kamuya dönmeye zorlayan “Sağlık Bakanı Koca’nın özel hastanesi adı ile anılan Medipol Yönetmeliğini” kabul etmiyoruz.

YÖNETMELİK DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ”

Sayın bakan “dengeleri kuracak yeni çalışmamızı hazırladık” demektedir. Sayın bakanın hangi dengeleri kuracağını bilmiyoruz, ancak serbest hekimlerin talebi nettir. Bu yönetmelik yürürlükten kaldırılmalıdır. Hiçbir şekilde kamu yararı olmayan, hekimlerin serbest çalışma özgürlüklerini engellemeyi amaçlayan; birçok hekim ve çalışanın ekmeğine el uzatan, anayasa ve yasalara aykırı bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir.

“DEMOKRATİK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Uygulanan sağlık politikaları sonucu; 2022 yılının 11 ayında 2 bin 417 hekim yurtdışına gitmiş, binlerce hekim kamudan ayrılmış, şiddet gibi, 5 dakikada muayene ve uzun zaman sonrasına alınabilen randevu gibi sorunlar devam ederken ve çözülmemişken mesleğini serbest olarak icra eden hekimlere yapılan dayatma ve reva görülen uygulama hukuksuzdur. Tabip Odası olarak hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldıran bu düzenlemeye karşı her türlü demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
“MEDİPOL YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!