Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Kaan Sidar, kurban etlerinin nasıl muhafaza edileceği konusunda vatandaşların bilim insanlarının tavsiyelerine uyması gerektiğini bildirdi.
TÜGİS’ten yapılan açıklamaya göre, Kurban Bayramı döneminde hava sıcaklıklarının 30 derece civarında olması beklenirken, sıcak hava bakterilerin üreme hızını artırıyor. Temel protein kaynaklarından olan kırmızı etin, güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için hijyen ve uygun muhafaza koşullarının sağlanması hayati önem taşıyor.
Açıklamada, kurban kesimi sırasında ve etin uygun şartlarda muhafazası edilmesi için uyulması gereken konulara ilişkin TÜGİS Başkanı Kaan Sidar’ın görüşlerine yer verildi.
Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların, gıda güvenliği için uygun hijyen ve muhafaza koşullarını sağlamaya azami özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Sidar, gıda sanayinin gıda güvenliğini sağlamak için çeşitli antibakteriyel ve inovatif işleme teknolojileri kullandığını anlattı.
Sidar, “Yüksek basınçlı işlem (HPP) teknolojisi, et ürünlerinde bakteriyel kontaminasyonu azaltmak için kullanılırken, modifiye atmosfer paketleme ve vakum paketleme gibi yöntemlerle tazelik muhafaza ediliyor. Gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla üretilmiş olan bu teknolojilerin ev ortamında uygulanabilmesi mümkün olmasa da risklerin minimize edilebilmesi için vatandaşların bilim insanlarının tavsiyelerine uyması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık da kurbanlık hayvan satın alımında ve kesiminde dikkat edilecek önemli konulara değinerek, “Güvenli kurban eti tüketimi; hayvanların uygun koşullarda beslenmesi ve yetiştirilmesi, asgari hijyenik şartlarda kesilmesi ve etlerin hijyenik ortamlarda hazırlanıp sunulmasıyla sağlanabilir.” ifadesini kullandı.
Kurbanda kesilen et ne kadar bekletilmeli?
Artık, kurban kesimlerinin yetkili kurumların belirlediği ve asgari hijyenik şartlara sahip alanlarda yapılması gerektiğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Kurban etlerinin hijyenik bir şekilde muhafazası; etin kalitesinin korunması ve halk sağlığının güvencesi açısından büyük önem taşıyor. Kesilen etler serin bir yerde dinlendirilerek uygun sıcaklıklarda saklanmalı. Küçükbaş hayvan karkasları en az 4 saat, sığır karkasları ise en az 8-10 saat dinlendirildikten sonra parçalanmalı ve soğutma işlemi uygulanmalı. Etlerin hızla bozulmaması için sıcak halde kapalı kaplara veya poşetlere konulmamalı ve üst üste istiflenmemeli.
Buzdolabında ne kadar bekletilebilir?
Buzdolabında muhafaza süresi genellikle 5-6 gün olup, kıyma haline getirilmiş etlerin muhafaza süresi ise en fazla 12 saat olmalı. Daha uzun süreli muhafaza için etler eksi 18 derecede dondurulmalı ve gerektiğinde kullanılmak üzere küçük porsiyonlar halinde muhafaza edilmeli.”