Kapanan şirket sayısında büyük artış!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), eylül ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.

Kapanan şirket sayısında büyük artış!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), eylül ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.

Verilere göre, eylülde kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre %10,5 artarak 10 bin 243’e yükseldi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise %19,4 artışla 2 bin 156 oldu.

Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısında %6,7’lik bir düşüş yaşanırken, kapanan şirket sayısı %7,8 oranında arttı. Ayrıca, gerçek kişi ticari işletmelerde %37,4’lük artış görülürken, kooperatiflerde de %18,1 oranında artış kaydedildi.

Sektörel Dağılım ve Bölgesel Veriler

Eylülde kurulan şirketlerin büyük bir kısmı İstanbul’da gerçekleşirken, bu oran %36,9 oldu. Ardahan ise bu dönemde hiç şirket kurulumu gerçekleştirmeyen tek il olarak kayıtlara geçti. Kurulan şirketlerin çoğunluğu ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde yer alırken, kapanan işletmelerin de ağırlıklı olarak bu sektörlerde faaliyet gösterdiği belirtildi.

Yabancı Sermayeli Şirketler

Geçen ay 658 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin çoğu Türkiye, İran ve Almanya ortaklı olup, %74,5’lik sermaye payı yabancı yatırımcılara ait.

2024 Yılının Genel Verileri

2024’ün ocak-eylül döneminde Türkiye genelinde 81 bin 904 şirket kurulurken, geçen yılın aynı dönemine göre %13,3’lük bir azalma yaşandı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise %23,1 artışla 18 bin 790’a çıktı.

Exit mobile version