İMAR BARIŞI BELEDİYELERLE HALKI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, imar barışının belediyelerle halkı karşı karşıya getirdiğini söyledi. Ahmet Akın, “İktidarın imar barışı vatandaşı mağdur ediyor” dedi.

Haziran 2018’de yürürlüğe giren, 3194 Sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici madde ile getirilen imar barışı, 31 Aralık 2017 tarihi öncesinde kaçak yapılan binaları kapsıyor. İmar barışına başvuru süresinin 31 Ekim’den 31 Aralık 2018’e uzatılması ardından da bu sürenin 30 Haziran 2019’a çekilmesini yanlış yorumlayan vatandaşların hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceği belirtildi. Bu karışıklığın Büyükşehir Belediyeleri sınırları içerisinde köyden mahalleye dönüşen yerlerde daha çok yaşandığı bildirilirken,  6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici birinci maddesinin 14 ve 15’inci fıkralarında köyden mahalleye dönüşen yerlerde ruhsatsız yapıların ruhsatlandırılacağı hükmünün yanlış yorumlanması ile karşılaşılan sorunların imar barışında yaşanan sorunlarla benzerlik gösterdiği ifade edildi. Yetkililer, “İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihi öncesinde kaçak yapılan binaları kapsıyor. Uzatılan süre başvuru süresi. Bu, ‘ruhsat almadan bina yapabilirim’ demek değil” diye uyarılarda bulunsalar da Büyükşehir Belediyeleri sınırları içerisindeki köyden mahalleye dönüşen yerlerde 2018 yılında yapılan bina sayısında çok ciddi artış bulunuyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, vatandaşın mağdur edileceğini dikkat çekerek konuyu TBMM’ye taşıdı. Ahmet Akın, imar barışının belediyelerle halkı karşı karşıya getirdiğini belirterek, “İktidarın imar barışı vatandaşı mağdur ediyor” dedi.

Ahmet Akın, imar barışının Ayvalık’ta yarattığı sorunlara dikkat çektiği konuşmasında şu bilgilere yer verdi:

“31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış kaçak binaları kapsayan imar barışı, Büyükşehir Kanunu ile birlikte tam bir kaos yarattı. Büyükşehir Kanununda, köyden mahalleye dönüşen yerlerdeki yapıların ruhsatlı sayılacağı düzenlemesini vatandaşlarımız yanlış yorumlamış ve 5 yıl süreyle bir çok kaçak bina yapılmıştır. İmar barışının Haziran sonuna yani seçim sonrasına bırakılması Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki köyden mahalleye dönüşen yerlerde kaçak yapıları artırmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece Ayvalık’ta geçen yıl yapılmış 80’ini aşkın bina tespit etti ve 69 haneye dava açıldı. Vatandaşlarımız belediyeleri sorumlu tutuyor. Oysa sorumlu Bakanlıktır. İktidar, belediyelerimizi halkla karşı karşıya getiren bu uygulamaya acilen bir çözüm getirmelidir.”

Exit mobile version