İKİZCETEPELER’DE 1 YIL YETECEK İÇME SUYU VAR

Hilmi DUYAR, /POLİTİKA/ Balıkesir Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdür Vekili Abdülkadir Yılmaz, son günlerdeki yağışlardan sonra il genelindeki barajlarda toplanan su ile ilgili bilgiler verdi. Balıkesir’de baraj ve göletler olmak üzere 67 depolama alanı bulunduğunu, 6-7’sinin dışında, doluluk oranlarının yüzde yüze ulaştığını kaydetti.

 

 

Balıkesir’de, Gönen Barajı ve İkizcetepeler Barajı ve Madra Barajı içme suyu sağlayan baraj kapsamındayken, diğer baraj ve göletler, sulama, taşkın önleme ve enerji için kullanılıyor. Herkesin merak ettiği, kurak geçen yıllardan sonra barajlardaki içme suyu sığasının yetip yetmeyeceği. Yetkililer, suyun tutumlu kullanılması halinde, hem içme, hem sulama sularının yeteceğini vurguladı.

 

 

İKİZCETEPELER EN DÜŞÜK 2’İNCİ SIĞAYA SAHİP

Edinilen bilgiye göre, 1991 yılında hizmete giren Balıkesir’e içme, kullanma ve sulama suyu sağlayan, Kille Çayı üzerine inşa edilen, 164.560.000 m3 sığalı İkizcetepeler Barajı’nda doluluk oranı % 26. Balıkesirlilerin tutumlu kullanması halinde, şehre 1 yıl yetecek içme suyu var. Meteorolojiden elde edilen bilgiler ışığında, bahar yağmurlarının doluluk oranını arttıracağı ifade ediliyor.

 

 

SULAMA VE TAŞKIN ÖNLEME BARAJLARINDA SORUN YOK

1997 yılında hizmete verilen, içme ve kullanma suyu sağlamasının yanında 47 GWh enerji üreten, 164.000.000 m³ sığalı Gönen Barajında doluluk oranı % 100 İvrindi Ardıçtepe Barajı, Bigadiç Adalı Barajı da % 100 doluluk oranına sahip. Havran Barajı % 70, Manyas Barajı % 68, Çaygören Barajı % 48, Sarıbeyler Barajı % 44 oranında dolu.

 

MADRA BARAJINDA SIKINTI BÜYÜK

Madra Çayı üzerinde 1998 yılında yapımı tamamlanıp hizmete sunulan, 3.167.000 m3 sığalı Madra Barajı, İzmir ve Balıkesir İlleri arasında yer alıyor. Madra Barajı, İzmir’in Dikili, Bergama ilçeleri ile Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nin içme ve kullanma suyunu, Altınova ve Ayvalık kırsalının sulama suyunu sağlıyor. Bu nedenle en sıkıntılı durum Madra Barajı’nda görülüyor. Çünkü Madra Barajı % 18 ile 25. Bölge Müdürlüğü görev alanındaki en düşük kapasiteye sahip baraj. Buradaki su tarım için kullanılmaya kalkışılırsa, içme su için kullanan ilçe ve mahalleler isyan edecek. Eğer sulama suyu kesilirse bu kez üretici zor durumda kalacak.

 

 

TUTUMLU OLUN ÇAĞRISI

DSİ 25. Bölge Müdür Vekili Abdülkadir Yılmaz, hem tarımsal sulamada, hem içme suyu kullanımında vatandaşlardan tutumlu olmalarını istedi. Yılmaz, sulama alanında, büyük ölçüde sayaçlara yatırım yapıldığını hatırlatıp, üreticiye ultrasonik kartlı sayaçlar verilmesi sayesinde çiftçinin ve tüketicinin kazanacağını belirtti. Madra barajıyla ilgili açıklamada bulunan Yılmaz, Madra Barajı’ndan su kullanan üreticinin sezona sayaçla gireceğini, sayaçların savurganlığı önlediğini, % 40 oranında tutumluluk sağladığını açıkladı. Yılmaz, “Su zengini olmayan bir ülke olarak üreticinin vahşi sulamayı bırakmasını, daha az su tüketen ürünlere yönelmesini istiyoruz. Bu sezon sayaçlar sayesinde önemli deneyimler elde edeceğiz. Diğer tarafta oranı düşük olan İkizcetepeler Barajında, şu anda bir yıllık su rezervi var. Bahar yağmurları ile birlikte doluluk oranı artacaktır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) ve DSİ el birliği ile vatandaşa ve çiftçiye su sıkıntısı yaşatmamaya çalışıyoruz. Barajlarımızın yüzde yüz doluluk oranına ulaştığında bile, suyun tutumlu kullanılması gerektiğini savunuyoruz. Valilik makamınca yapılan kuraklık komisyonu toplantısında her baraj için kuraklık yönetimine dair önlemler alındı” dedi.

 

Küresel ısınma nedeniyle yeraltı su kaynakları ile yer üstündeki su kaynakların giderek azaldığı kaçınılmaz bir gerçek. Salt su azalmasını, küresel ısınmaya bağlamamak gerekir. Doğanın yıkımı, ormanların yok edilişi, sera gazları ve buna benzer pek çok etmen var. Geleceği kurtarmak açısından resmi ve sivil pek çok kurum ile kuruluş, mücadele veriyor. Belediyelerin internet sayfaları, DSİ, doğayı korumaya adanmış sivil toplum örgütleri, insanları uyaran spotlarla su kullanımı tutumuna dikkat çekmeye çalışıyor. Vatandaşlardan su kullanımı konusunda duyarlı olmaları isteniyor.

 

 

 

Exit mobile version