HEM KURTULUŞ GÜNÜNÜ KUTLADILAR HEM TEMEL ATTILAR

HEM KURTULUŞ GÜNÜ’NÜ KUTLADILAR, HEM DE BÖLGEYE EKONOMİK DEĞER KATACAK KURUTMA TESİSİNİN TEMELİNİ ATTILAR

 

Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi’nin birlikte yaptığı, devlet destekli Jeotermal Meyve Sebze Kurutma Tesisi’nin temeli törenle atıldı. Sındırgı’nın düşman işgalinden kurtuluş günü kutlamalarıyla aynı güne denk getirilen temel atma töreninde Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “hedeflerim ve hayallerim birer birer gerçekleşiyor, bu tesis yılda 12 ay çalışacak, günlük 10 bin ton ürün işleyecek; bu nedenle tarlalarınız boş kalmasın, siz yetiştirin, biz kurutalım, hepimiz kazanalım” diye konuştu.

 

Sındırgı’da dün çifte bayram yaşandı. İlçenin düşman işgalinden Kurtuluş Günü kutlamalarıyla birlikte bölgeye ekonomik değer katacak Jeotermal Enerji ile Sebze ve Meyve Kurutma Tesisi’nin temeli atıldı. Çaygören Mahallesi’nde Sındırgı Belediyesi’nin tahsis ettiği alanda yapılacak tesis gerek ilçede yetiştirilen sebze ve meyvenin gerekse dışarıdan getirilecek ürünlerin kurutma işlemini gerçekleştirecek.

Sabah saatlerinde ilçe protokolünün katıldığı Kurtuluş Bayramı kutlamalarının ardından Çaygören’deki tesisin temel atma töreni gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Milletvekilleri Adil Çelik ve Mustafa Canbey’in yanı sıra ilçe protokolü ve vatandaşların katıldığı törende, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ilçenin 3 beklentisinin gerçekleşmesi halinde Sındırgı’yı kimsenin tutamayacağını söyledi.

 

EKREM YAVAŞ: HEDEFLERİMİZ

BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR

Temel atma töreninde konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, hedeflerinin sırasıyla gerçekleştiğini söyledi. İlçenin 2006 yılında turizm alanı ilan edilmesiyle birlikte turizm sektöründe önemli yatırımların kazanıldığını belirten Yavaş şunları söyledi:

“Sındırgı’da üç ana işe ihtiyaç var. Şehir merkezi ve yakın yerlerde jeotermalin farlı alanlarda değerlendirilmesi, turizm, seracılık ve kurutma. 2006 yılında termal turizm alanı ilan edildi bu bölge. Türkiye’nin en uzun sıcak su hattını oluşturduk, 24 kilometreden ilçe merkezine sıcak su getirdik. Bu proje yap – işlet – devretle yapıldı. Bugün 4 bine yakın konut ısınıyor. Termal turizmle beraber tesislerimizin sayısı arttı. Şimdi yeni bir oteli daha bitirmek üzereyiz. Turizmden öte tarım ve tarıma dayalı işletmeleri hedeflemiştik. Kırsal mahallelerde bu yönde çalışmalar yaptık. Özelikle Yaylabayır’daki barajın yapılmasıyla burada işler olumlu yönde tersine döndü. Bölgede kornişon salatalık üretimi yaygınlaştı. Bunlar fiziki iyileştirmelerle gerçekleşiyor. Bölgede üretilen ürünleri başka pazarlara ulaştırmak mesele. Bu noktada Akhisar yolu önem kazanıyor, yol yapılınca Akhisar’la rekabet edebilir hale geliyoruz.

 

BALIKESİR VE SINDIRGI AYRI

DÜNYALARIN İNSANLARIYDI

Sındırgı’dan Balıkesir’e 2.5 saatte gidiyorduk. AK Parti’nin ilk icraatından biri Sındırgı, Bigadiç yolunun yapımı oldu. Yol yapılana kadar Balıkesir ve Sındırgı ayrı dünyaların insanlarıydık. Sadece Allahımız birdi. Yüzümüz İzmir’e dönüktü. Şimdi Balıkesir’e yarım saatte ulaşabiliyoruz.

Sındırgı jeotermal, gölet ve yollarıyla ilgili hedeflerini yakalarsa burada artık yapılacak başka bir iş yok. Bunlar olursa bizim halkımız zaten çalışkan, gerisini halleder. Onun içinde bu tesisin yapımı beni çok duygulandırıyor. Dağın tepesinde üreten adam ürününü Turgutlu’ya götürmek yerine buraya getirecek. Tarlalarınız boş kalmasın, oralarda üretim yapın, meyve sebze yetiştirin, biz de kurutalım. Jeotermalle tarımı buluşturabilmek hepimiz için önemli. Bu projenin amacı buydu.

 

YÜCEL YILMAZ HAYALLERİME

ORTAK OLDU

Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz benim hayallerime ortak oldu. Projeye sahip çıktı. Hem Yücel Yılmaz’a, hem de Ankara’da işlerimizi takip eden milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz gün ilçemize gelen Gençlik ve Spor Bakanımız “ne sitersin” diye sordu. Geleneksel spor dallarıyla ilgili bir merkez istiyorum dedim. Halı sahamız var, stadyum var, kapalı salon, gneçlik merkezi var, yüzme havuzunun ihalesi yapıldı. İşi artık fanteziye çeviriyoruz.

 

Bu tesis günlük 10 ton üretim kapasitesine sahip olacak. Büyük bir işletme. O halde 10 ton sebze meyve lazım bize. Buradaki herkesi çağrıda bulunuyorum biz bu meyve zebzeyi Sındırgı’dan temin edemezsek başka yerden getireceğiz. Öncelik Sındırgı olsun. O yüzden dağa taşa sebze meyve ekin, biz kurutalım. Kurutmak için mal lazım, hem de 12 ay lazım. Sındırgıyı yüceltecek işler yapmaya çalışıyoruz. Bu alan sadece kurutma tesisi değil, turizm detinasyonu olarak görülmeli. Hem kurutulmuş gıda alacaklar, hem de bu bölgede tıbbi aromatik bitkiler üretilecek. Az ileride baraj var. Bu bölgeyi bir tur güzergahına dönüştürmek istiyorum.”

 

BU TESİSLE BİRLİKTE ÇİFTÇİNİN

ZARAR ETME SORUNU BİTECEK

Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise ilçe halkını temeli atılan kurutma tesisine sahip çıkmaya çağırdı. Projenin Sındırgı kadar Balıkesir’in bütünü için de önemli olduğunu söyleyen Yılmaz şöyle konuştu:

“Bu tesisi yönetebilmek istiyorsak üreticimiz ve bölge insanı destek vermeli. Bunun bilincine varmamız gerekiyor. Burası 12 ay boyunca çalışacak, sürekli istihdam, verimliliği arttırma, daha fazla kazanç için iyi bir planlama gerekiyor. Bu tesisle birlikte ürün bol ama değerlendirilemedi, yok pahasına gitti hikayesi sona eriyor. Aynı zamanda kooperatifleşmeyi destekleyerek alın terinin üreticiye geri dönüşü sağlanacak.

 

BALIKESİR’İ YETERİNCE

TANITAMIYORUZ

Ben bu şehri seviyorum, burada yaşamaktan gurur duyuyorum diyenlerin sayısını arttırmak istiyoruz. Türkiye’nin en sağlıklı, en güvenilir şehri olsun diye her tülü çalışmayı yapıyoruz. Bunun söylemin ötesine geçmesi gerekiyor. Örneğin ‘doğal şehir Sındırgı’ sloganı tuttu, biz burasını destinasyon merkezi olarak kabul ediyoruz. Balıkesir kadar güzel bir şehir yok. Türkiye’yi doyuran il iddiamız var, bunu kendi kendimize söylemeyim. Gençlik ve Spor Bakanımız Balıkesir’de dolaştı, incelemeler yaptı, “ben bu kadar güzel yerler olduğunu bilmiyordum” dedi. Demek ki kendimizi iyi tanıtamıyoruz. En yakındaki komşumuz Balıkesir’i bilmiyor. Buraya daha çok insan getirmemiz lazım, bahanesi çok işler bulmak lazım. Güzel şehrimizi tanıtmak lazım. Ayrıca bu şehri kirletmeye kimsenin hakkı yok.

 

DEVLET ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTIĞI

SIRA SINDIRGI HALKINDA

Benim bir iddiam var, bu şehri şiir gibi yöneteceğiz. Herkesin cebine daha fazla para girecek. Bu şehre sahip çıkmak ve şehri geliştirmek için dertlenmeliyiz. Ben Balıkesir’i her şeyiyle seviyorum. Bunu belirli bir noktaya taşımak için birlikte hareket etmemiz lazım. Şu anda Türkiye dünya ile rekabet ediyor, hayal ettiklerimizin gerçekleştiği bir 19 yılımız var. Bize düşen görev ülkemizi sevmek, bölgemizi en iyi şekilde inşa etmek, üstümüze düşeni yapmak. Bana necilik en büyük sorunumuz. Sorunları uzaktan seyredip yorum yapmayalım. Şu anda temelini attığımız tesis bir işbirliğinin organizasyonu. Devlet kurumları üstüne düşeni yaptı. Kooperatifler, yerel insanımız organize olup burayı sürekli besleyecekler ve katma değeri yüksek ürünlerden sonuç alacaklar. Biz görevimize devam ediyoruz. Yapmaya çalıştığımız her şeyin bir antipropagandası çıkıyor. Ekrem Yavaş burada bir zihinsel dönüşümün başlangıcını yaptı. Bugün turizmiyle, tarımıyla, doğal güzellikleriyle çok başka bir Sındırgı var.”

 

Exit mobile version