Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticari işlemlerde düzenlenmesi zorunlu olan fatura ve benzeri belgelerin usulsüzlüğü durumunda uygulanacak cezaları netleştirdi.
Yeni düzenlemeleri içeren “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, fatura, fiş ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içinde birden fazla kez düzenlenmemesi veya alınmaması durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya her bir tespit için kademeli olarak artan vergi cezaları kesilecek. İlk tespitte 10 bin lira olan ceza, ikinci tespitte 20 bin liraya, üçüncü tespitte 30 bin liraya kadar yükseliyor. Altıncı ve daha fazla ihlalde ise bu tutar 100 bin liraya kadar çıkacak.
Belgeyi Bildiren Alıcı Ceza Almıyor
Yeni düzenlemeye göre, belge düzenlenmeyen alıcı, durumu en geç 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirirse herhangi bir cezaya tabi tutulmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyen satıcı, 3 kat artırımlı özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacak. Ayrıca, alıcıya fatura yerine farklı bir belge verilmesi durumunda da aynı kural geçerli olacak. Alıcı bu durumu 5 gün içinde vergi dairesine bildirirse ceza ödemekten kurtulacak, ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.
Kayıt Dışı Faaliyetlerde Yüzde 50 Artırımlı Ceza
Kayıt dışı faaliyetlerde bulunan kişiler için de cezalar artırımlı olarak uygulanacak. Vergi dairesi bilgisi dışında iş yapanlara yüzde 50 oranında artırımlı vergi ziyaı cezası kesilecek. Ayrıca, mükellefiyet tesis ettirilmeden önceki dönemler için daha sonra yapılan tarhiyatlarda da cezalar artırımlı olarak uygulanacak.
Dijital Bilgilere Eksik Bildirim Ayrı Cezalandırılacak
Dijital ortamda yapılan reklam, ilan, satış ve kiralama gibi faaliyetlere ilişkin bilgilerin eksik veya yanıltıcı bildirilmesi durumunda ise her bir yanlış bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak. Bu düzenleme ile dijital ticaretin de sıkı denetime tabi tutulacağı vurgulanıyor.