SALGIN EN ÇOK EMEKÇİ VE YOKSULU VURDU

Ekoloji Birliği 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla açıklama yaptı. Ekoloji Birliği adına yapılan açıklamada bu yıl 1 Mayıs’ın #evdekal süreci içinde kutlanacağı belirtildi. Koronavirüs salgınının en çok işçi kesimini vurduğu ifade edilen açıklamada, işçiler ve emekçiler için yapılması gerekenler dile getirildi.

 

Yasak ne yazık ki 1 Mayıs itibariyle başladı

Ekoloji Birliği tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“1 Mayıs, işçi ve emekçilerin BİRLİK, DAYANIŞMA ve MÜCADELE GÜNÜ. Bu yıl 1 Mayıs’ı Kovid-19 salgını nedeniyle “EvdeKal” süreci içinde kutlayacağız. İktidar Kovid-19 gerekçesi ile bu hafta da 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve yasağı da ne yazık ki 1 Mayıs’tan itibaren başlattı. Bu yasak taleplerimizi dile getirmemizin önüne engel olamayacak. İktidar bu süreçte zaman zaman çeşitli önlem paketleri ilan etti. Ne yazık ki paketler hep sermayenin çıkarına oldu. İşçi ve emekçiler, yoksullar, emekliler, üretici köylüler, küçük esnaf şiddete uğrayan kadınlar tedbir paketlerinden yararlanamadı.  Nafaka düzeyinde verilen bazı ufak yardımlarla halkın gözü boyanmaya çalışıldı.  Ancak mızrak çuvala sığmıyor.

 

Salgın en çok işçi ve emekçileri vurdu

Tüm krizler ve savaşlar gibi Kovid de işçi ve emekçileri, yoksulları, kadınları vurdu. Fabrikalarda, maden ocaklarında, şantiyelerde işçiler sosyal mesafe vb. dinlenmeden ve gerekli önlemler alınmadan çalışmaya mecbur bırakıldı. Yalnız Mersin Nükleer Güç Santralı şantiyesinde 6000 işçi çalıştırılmaya devam ediliyor. Kapatılan bazı işyerlerinde de işçilere ücretsiz izin verilerek açlığa mahkum edildi. Bu dönemde çok sayıda çalışan işsiz kaldı, kadına yönelik şiddet daha da arttı.

 

İşçi ve emekçiler için talepler göz ardı edildi

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB Kovid sürecinde zorunlu olmayan iş yerlerinin kapatılarak çalışanlara ücretli izin verilmesi, işten çıkarmaların yasaklanması, küçük esnafa destek, emekçilerin kredi ve borçlarının ertelenmesi, salgınla mücadelede katı bir disiplin ve bilimsel yaklaşım, özel sağlık kuruluşlarının kamu tarafından yönetimi, ücretsiz sağlık hizmeti, sağlık çalışanları için koruyucu ekipman ve test olanağı ve dezavantajlı kesim için özel tedbirler gibi yedi acil önlem talep etti. Ancak bu talepler göz ardı edildi.

 

855 işçinin testi pozitif çıktı

Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan, “2002-2020 Arasında İşçi ve Emekçi Hak İhlalleri Raporu” nda, 18 yıllık AKP iktidarında en az 23 bin 980 işçinin önlenebilir iş kazaları sonucunda yaşamını yitirdiği açıklanırken, önlenebilir sebeplere rağmen hayatını kaybeden işçilerin sayılarının her yıl katlanarak arttığı belirtildi. Yalnız 2019 yılında  1.736 işçi yaşamını yitirdiği ve 11 Mart-10 Nisan tarihleri arasında ise en az 159 işyerinden 855 işçinin Koronavirüs testinin alınmayan önlemler sonucu pozitif çıktığı kaydedildi.

 

Bizler evde kalırken talan devam etti

Bu süreçte doğaya ve yaşam alanlarımıza yönelik saldırıların da hızı kesilmedi. Bizler “EvdeKal” çağrılarına uyarken maden, enerji ve inşaat şirketleri talana ve yağmaya devam etti. Madenlerden termik santrallara, HES’lere, RES’lere, JES’lere, taş ocaklarına, her alanda ekolojik yıkım projelerine devam edildi. Diğer yandan Koruna Alan Yönetmeliği değişikliği yapıldı, maden alanları ve jeotermal alan ruhsatları ihaleye çıkarıldı.  İktidar sermaye gruplarından yana olan politikasını bu alanda da sürdürdü.

 

Emeği de doğayı da sömüren sermaye düzenidir

Emeğide, kadını da, doğayı da sömürenin aynı sermaye sınıfı olduğunu biliyoruz. Ekoloji Birliği olarak, emek ve demokrasi güçleri, kadın hareketi ve ekoloji örgütlerinin birliğini savunuyoruz. Sokağa çıkma yasağı olmayan yerlerde meydanlarda, yasak olan yerlerde de balkonlarımızdan ve sosyal medyadan taleplerimizi ortaklaştırarak haykıracağız. Emeğin, kadının ve doğanın sömürülmediği yeni bir düzen için: Yaşasın 1 Mayıs!”

Exit mobile version