BANDIRMA’DA İŞLER YOLUNDA GİTMİYOR

 

31 Mart seçimlerinin ardından 19 bin oy farkı ile adeta Bandırma’da bir rekora imza atan Millet İttifakı’nın CHP’li Belediye Başkanı Tolga Tosun ve meclis üyeleri için 4 ayın sonunda işler pek yolunda gitmiyor.
Tolga Tosun ilk ciddi sınavını mera konusunda verdi. İçeride “yüzde 50, yüzde 50 Büyükşehir ile paylaşalım” söylemlerine karşın grup kararı alındı. CHP hazineye devredilen mera konusunda geçmişte olduğu gibi mahkemeye gitme yolunu seçti. Ancak mera tartışması CHP’yi ciddi şekilde yıprattı hatta meclis üyeleri arasında bir kırılma da yaşandı.

Meranın ardından Büyükşehir Belediyesinin ulaşım ve suya zam kararına da “evet” diyen CHP’e bu kez Bandırma kamuoyunda ciddi şekilde eleştirilerin odağı oldu. Adeta “zammı yapan parti” ilan edildi. Burada unutmadan söyleyelim; 19 bin oy farkının nedeni Tolga Tosun ve ekibinin kara kaşı, kara gözü değil. Oy farkının açıklaması: “AKP değil, siz bizim umudumuzsunuz, bizim haklarımızı siz koruyacaksınız” demekti. Bu pekiyi anlaşılmamış olacak ki, Tolga Tosun ve Büyükşehir Meclis Üyeleri BASKİ genel kurulunda grup kararı alarak AKP zamlarını destekledi. İmzalarını geri çekmemişlerse ulaşım zammına da “Evet” demişlerdi. Garip olan durum ise başta İstanbul olmak üzere birçok CHP’li belediye indirime giderken Balıkesir’liler AKP’ye zam konusunda ne yazık ki destek verdi. İşin kötü kısmı ise Büyükşehir Meclis Üyesi Dr. Selim Panç’ın “büyükşehirden alacağımız 13 milyonu almak için grup kararı alarak evet dedik” açıklaması oldu. Bu konuda Tolga Tosun ise açıklama yapma gereği duymadı. Anlaşılan Panç’ın açıklaması yeterliydi… Bir diğer sorun da geçtiğimiz haftalarda belediye şantiyesinde 6 ağacın kesilmesi. İşin komik kısmı iddialara göre ağaçlar “Mesai saatinde işçiler altında yatıyor” diye kesiliyor. Bu doğruysa “siz işçiyi çalıştıramıyorsanız ağacın günahı ne?” sorusunu sormamız lazım. Komedi bununla biter mi? Ağaçların kesilmesine tepki gösteren bir işçiye de tutanak tutulmuş. Bandırma’da gündeme gelen bu sorunlar karşısında yine Başkan Tolga Tosun ve Başkan Yardımcıları susmayı tercih etti. Kenti ilgilendiren ve kamuoyunda tepki gören konularda başkan ve başkan yardımcıları açıklama yapmak yerine “kulağının üstüne” yatmaya devam ederse halktaki karşılıklarını ve samimiyeti kaybedebilirler.

 

 

10 SAATLİK TOPLANTIDAN TEK KELİME DUYMADIK
Yukarıda Bandırma kamuoyunu derinden etkileyen ve tartışma yaratan konuların dışında “olumlu” görülebilecek gelişmeler de yaşandı. Bandırma Belediye Başkanı, daire müdürleri stratejik planlarını Büyükşehir Başkanı Yücel Yılmaz’a sundu. Ancak toplantının pazartesi günü yapılmasına karşın hala Bandırma için gündeme gelen konu ve yatırımları ne yazık ki Tolga Tosun’un ağzından duyamadık. Geçmişte Büyükşehir’in Bandırma’ya yapacağı TEMATİK PARK ve Rotterdam Limanı gibi “Hayal ürünü” yatırımların gündeme geldiğini unutmayalım. ( Rotterdam’ın hayal olması da iyi oldu) Anlaşılan Büyükşehir’de yapılan toplantıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmayacak. Belki de içeride bu konuların kamuoyuna açıklanmaması yönünde karar alındı. Yoksa Bandırma halkının 5 yılını ilgilendiren stratejik planla ilgili neden tek kelime açıklama yapılmasın. Şunu da söylemek gerekli 10 saatlik toplantıdan Bandırma’ya yapılacak tek hizmet ya da yatırım açıklanmıyorsa Bandırma halkı yarın bu toplantılar ile ilgili de komplo teorisine varan düşünceler üretmeye başlayacaktır. Bugüne kadar Büyükşehir’in Bandırma’ya elle tutulur ciddi bir yatırım yapmadığını da unutmayalım.

 

 

BÜYÜKŞEHİR İFLASIN EŞİĞİNDE
Söylentilere göre Büyükşehir Belediyesinin borcu 1 milyar 200 milyona kadar ulaşmış. Rakam yanlış bile olsa Yücel Yılmaz “sineğin yağını” hesaplıyor ki “Böcek ilaçlama” işini ilçe belediyelerine devretti. “Su basamayız” diyerek suya zam yaptı. Dolayısıyla toplantıda ne konuşulursa konuşulsun Bandırma’nın Büyükşehir’den yatırım alması çok güç gibi görünüyor. Ayrıca AK Parti hala iktidar olmasını merkez ve kırsal oylarına borçlu olduğunu biliyor. İktidarda kalmanın yolu merkezden geçtiğine göre bu anlayıştan pek bir yatırım beklememek lazım. Ancak para getirebilecek işlerde Bandırma Belediyesiyle bir ortaklığa girebilirler diye düşünüyorum.

REÇETE BELLİ AMA…
Ekonomik durum ve Büyükşehir Belediyesinin kendini Balıkesir merkez olarak görmesi gerçeğinden yola çıkarak CHP’li Tosun’un toplantı yapması gereken belediyeler biraz farklı aslında. Burada iki ayrı strateji izleme zorunluluğu var. İlk olarak bölgede CHP’li ve İYİ Parti’li belediyeler ile ilkeleri olan bir ortaklık kurulması. “Birbirlerinin yardımına koşma” anlayışı geliştirilmesi. Bunun ilk adımını atacak bölgedeki en güçlü belediye Bandırma. İkinci olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilerin geliştirilmesi. Bu konuda Bandırma’nın eli rahat çünkü Ekrem İmamoğlu’nun çalışma arkadaşları arasında bölgemizden 2 isim bulunuyor. O insanlar bölgeyi ve ihtiyaçları biliyorlar. Çok pragmatik düşünsek bile İstanbul Büyükşehir kullanmadığı araçların bazılarını Bandırma’ya hibe ettiğinde “Bandırma’nın sırtı yere gelmez” diye biliriz ama asıl mesele iletişim kurmak, ilişkileri geliştirmek halkın yararına olan proje ve yatırımları ortaklaştırmak.

Exit mobile version