HER şehrin hafızası vardır. Bir şehrin hafızası o şehirdeki parklar, meydanlar, heykeller, anıtlar, tarihi eserler mabetler ve mimariden oluşur. Avrupa’nın bir çok şehrinde yüzlerce yıllık hafıza mevcuttur. Örneğin 1800 lü yılların Londra ve Paris’i bugün hala o yıllardaki karakterini muhafaza eder.
Balıkesir’in bir hafızası var mı? Maalesef Balıkesir’in 50 yıllık bir hafızası bile yok. Çünkü Balıkesir her iktidarın keyfine göre yıkıldı ve yapıldı. Örnek mi ? Balıkesir parkı, Çamlık, Hasanbaba Çarşısı, Hal, daha önce Özel İdare İş Hanının yerinde bulunan Opera Binası, sonrasında Özel İdare Binası, Kervansaray Oteli..bunların hepsi tarih oldu, onlarla beraber o mekanlardaki yaşanmışlıklarda böylece tarih oldu..Bu tip şehirlerde insanlar mekanla birkaç nesil sürdürülebilen ilişki kuramadıklarından şehirde kültürel kopukluk olur ve şehir sakinlerinin şehre aidiyeti ortadan kalkar..yabancılaşırlar.
Bundan sonra umarım Balıkesir’de hiçbir tarihi yapıya dokunulmaz, hatta bazı kaybolan değerler yeniden canlandırılır. Mesela şu Balıkesir Fuarı yeniden hayata geçmelidir. Balıkesirliler akın akın Şamlı Panayırına gidiyor. Yazları Balıkesir ölü bir şehre dönüyor.
Mesela Hasanbaba Çarşısı olarak yapılan o çirkin bina yıkılmalı o çarşı eski kimliğine benzer şekilde Bursa’daki Tuzpazarı ve Yorgancılar Çarşısı gibi bir yapıya kavuşturularak Ali Şuuri ilkokulu ve eski cami çevresindeki mekanlar kullanılarak Balıkesir’e yeniden kazandırılmalıdır.
Balıkesir’in merkezi ticari olarak hergün biraz daha ölüyor. Merkez şehrin kalbidir, sembolüdür. Merkezde çay ocakları ve kafeler dışında bir şey kalmıyor git gide. Merkezde çevresinde cafe, alışveriş alanları ve restaurantların olduğu bir sinema yakışır.
Son olarak Milli Kuvvetler caddesini tamamen yayalara açmaya ne dersiniz ? Bence potansiyel var ve şehri daha cazip kılabilir. Esnafın daha çok kazanacağına eminim.
BALIKESİRLİ