Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte ilk tahminler

Milyonlarca çalışanın gözü, yıl sonuna yaklaşırken asgari ücret zammında. Ücret artışına dair beklentiler şimdiden tartışılmaya başlandı.

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte ilk tahminler

Milyonlarca çalışanın gözü, yıl sonuna yaklaşırken asgari ücret zammında. Ücret artışına dair beklentiler şimdiden tartışılmaya başlandı.

Ekonomistlerin ve bankaların öngörüleri, artış oranları hakkında farklı görüşler ortaya koyuyor.

Ekonomistlerden Farklı Görüşler

Ekonomistlerin bir kısmı, asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 30’un üzerine çıkabileceğini savunuyor. Ancak, özel sektörde zam oranlarının yüzde 20 civarında kalacağı tahmin ediliyor. Asgari ücretin, yıl sonu enflasyonu mu yoksa hedef enflasyona göre mi belirleneceği konusu ise uzun süredir tartışılıyor.

Merkez Bankası’nın yıl sonu için enflasyon hedefi yüzde 38 olarak belirlenmişken, bu rakamın üst sınırı yüzde 42 olarak açıklanmıştı. Ancak, eylül ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, zammın daha yüksek olabileceği görüşünü güçlendirdi. 2025 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 14, üst sınırı yüzde 21 olarak belirlendi.

Yabancı Bankalardan İlk Tahminler

Alman bankacılık devi Deutsche Bank yetkilileri, Türkiye’deki temaslarının ardından asgari ücrete dair öngörülerini açıkladı. Banka, asgari ücrette 2025’te yüzde 25-30 arasında bir artış beklentisi olduğunu belirtti. Ancak yüzde 30’un üzerindeki bir zammın işletmeleri zor durumda bırakabileceği vurgulandı. ABD merkezli Wells Fargo ise yayımladığı analizde, çift haneli bir zam beklediklerini, yıl sonu enflasyon beklentisinin ise yüzde 55-60 arasında olacağını açıkladı.

Reel Sektörden Uyarılar

Reel sektör temsilcileri de asgari ücret zammıyla ilgili görüşlerini paylaşmaya başladı. TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, yüzde 25-26’nın üzerinde bir artışın istihdamda büyük kayıplara neden olabileceğini belirtti. Aynı zamanda, brüt ücretten net kısmının çalışana daha fazla verileceği bir formülün geliştirilmesi gerektiğini önerdi.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın çağrısı üzerine aralık ayında toplanarak zam oranını belirliyor. Kararlar oy çokluğuyla alınıyor, oyların eşit olması durumunda komisyon başkanının tarafı üstün sayılıyor.

Exit mobile version