Alışverişte fiş almayana da ceza geliyor

Fiş ve fatura düzenlemeyen esnafa şu anda 3 bin 400 lira olarak kesilen ceza tutarı, yeni vergi paketinde artırılacak.

Alışverişte fiş almayana da ceza geliyor

Fiş ve fatura düzenlemeyen esnafa şu anda 3 bin 400 lira olarak kesilen ceza tutarı, yeni vergi paketinde artırılacak. Teklife göre fiş almayanlara da 5 bin liralık ceza uygulanacak. Peki, uzmanlar yeni teklife ilişkin ne söylüyor? İşte detaylar…

Meclis’e sunulan yeni vergi paketiyle kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin artırılması hedefleniyor.

Buna göre mevcut durumda fiş ve fatura düzenlemeyenlere 3 bin 400 lira ceza kesiliyordu. Bu tutar ise torba yasa teklifi ile birlikte artış gösterecek.

Artışa ilişkin olarak Vergi uzmanı Abdullah Tolu, “Birinci tespitte 3 bin 400 olarak uygulanan ceza 10 bin lira oluyor. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira beşinci tespitte 50 bin lira altıncı ve sonraki her tespitte 100 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek” ifadelerini kullandı.

Fiş almayanlar da sorumlu tutulacak

NTV’de yer alan habere göre fiş kesmeyenlerle beraber, almayanlar da sorumlu tutulacak. Fiş almadığı tespit edilen müşteriler 5 bin lira ceza ödeyecek.

Satıcılar son dönemde fiş yerine müşteriye adisyon gibi belgeler veriyordu. Müşteriler de bunun fiş yerine geçtiğini düşünüyordu. Böyle bir durumda ise satıcıya iki kat özel üslup cezası kesilecek. Ödenmesi gereken tutar da iki katına çıkarılacak.

Tolu, konuya ilişkin olarak ise, “Kanun teklifinde şöyle bir düzenleme var eğer alıcı 5 iş günü içerisinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse alıcılara bir özel usul cezası kesilmiyor” dedi.

“Yoklama memuru, mükellef olmayanın durumu ile ilgili tespit yapamaz”

Ekonomim yazarı Bumin Doğrusöz ise yeni teklife ilişkin kendi köşesinde şunları söyledi:

“Cezanın miktarı her bir belge için 5.000 TL. Bir bakkaldan veya marketten 15 -20 Liraya bir ciklet aldınız, fiş almadınız. 5.000 lira ceza. Kolayı var, attım dersiniz. Çünkü nihai tüketicinin belgeyi saklama yükümlülüğü de yok. Pakette, cezadan kurtuluş yolu da düzenlenmekte. Belgenin düzenlenmesi gereken tarihten itibaren beş gün içinde vergi dairesine ihbarda bulunursanız cezadan kurtulacaksınız. Demek hep beraber muhbir olacağız.

Fiş, fatura almayan bir nihai tüketici olarak kapıdan çıktınız. Size belge alıp almadığınızı kim sorabilir. Hiç olmazsa, nihai tüketicilerin yolunu kesip belge sorma yetkisi, yoklama memurlarına verilseydi. Yoklama memuru, mevcut düzenlemeye göre mükellefle ve onun mükellefiyetiyle ilgili hususları tespite yetkilidir. Mükellef olmayanın durumu ile ilgili bir tespit yapamaz.”

Kaynak:NTV

Exit mobile version