Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü’nün “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları nedeniyle” Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verilmesine karar verdi.
Kaynak: Nobel Prize – X
Böylelikle Acemoğlu, Türkiye’den Nobel ödülü alan üçüncü isim oldu.
Daha önce Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü, Aziz Sancar ise 2015’te Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştı.
Nobel ödülleri her yıl, 1896 yılında hayatını kaybeden İsveçli mucit Alfred Nobel anısına fizik, kimya, tıp, barış, ekonomi ve edebiyat dallarında veriliyor.
Daron Acemoğlu kimdir?
Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.
İlköğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda tamamladıktan sonra 1986’da Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Lisans eğitimini ise İngiltere’nin York Üniversitesinde tamamladı.
Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını aldı.
Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomosi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.
Nobel Ekonomi Ödülü’nün son sahipleri
Nobel Ekonomi Ödülü, 1968’de İsveç Merkez Bankasının Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969’da takdim edilmişti.
Son olarak ise 2022 Nobel Ekonomi Ödülü’nü “bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmaları” sayesinde Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazanmıştı.
Üç ekonomistin çalışmalarının, finansal krizlerin toplum için keskin sonuçları olan uzun dönemli bunalımlara dönüşme riskini azalttığına işaret edilmişti.
2023 Nobel Ekonomi Ödülü ise “kadınlar ve erkekler arasındaki maaş eşitsizliğini inceleyen” ekonomi tarihçisi Claudia Goldin’e verilmişti.
Akademi, Goldin’in kadınların kazançları ve istihdam piyasası arasındaki ilişkiye dair yüzyıllara yayılan ilk çalışmayı yaptığını vurgulamıştı.