Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’taki Madımak Otelinde yakılarak katledilen 35 kişiyi düzenledikleri açıklama ile andı. Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda bir araya gelen dernek üyeleri, sivil toplum kuruluşları, sendika ve siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen anma etkinliğinde katliam bir kez daha lanetlendi.
Dernek Başkanı Akay Şahin Sivas Katliamının 29’ncu yıldönümünde yaptığı açıklamada, o gün yaşananları asla unutmayacaklarını dile getirdi. Şahin, “Bundan 29 yıl önce Sivas Madımak Oteli ateşe verildi. 33’ü ozan, yazar, düşünür olmak üzere 35 kişi yakılarak katledildi. Madımak katliamı insan olma onuru taşılar herkesin içinde hiç dinmeyecek bir acı ve hiç kapanmayacak bir yara bırakmıştır” diye konuştu.
“O GÜN MADIMAK’TA İNSANLIK YAKILDI”
Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Akay Şahin anma töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bugün 2 Temmuz. Bundan 29 yıl önce Sivas Madımak Oteli ateşe verildi. 33’ü ozan, yazar, düşünür olmak üzere 35 kişi yakılarak katledildi. Madımak katliamı insan olma onuru taşılar herkesin içinde hiç dinmeyecek bir acı ve hiç kapanmayacak bir yara bırakmıştır. O gün Sivas’ta Madımak Otelinde insanlık yanmıştır, masumiyet yanmıştır. Hayatını kaybeden tüm canlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.
“TÜRKİYE’DE ÖZGÜRLÜK İSTEYEN AYDINLAR ZAMAN ZAMAN SALDIRIYA UĞRADI”
Sivas olayı; Sivas’ta Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında Madımak Otelinin kuşatılıp, devletin gözü önünde yakılması, 33 yazar, ozan, düşünür ve aydının yakılarak dünya tarihinde insanlığı hedef alan en acımasız kıyımlardan biri olan olaylar zinciridir. Türkiye’de demokrasi, özgürlük, hak, hukuk ve adalet isteyen aydınlar yaşamlarının her alanında ne yazık ki zaman zaman saldırıya uğramışlardır. 3 Eylül 1978’de Sivas’ta, 25 Aralık 1979’da Kahramanmaraş’ta, 4 Temmuz 1980’de Çorum’da, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşananlar bunların birer kanıtıdır.
“SİVAS’TA YAKILAN CUMHURİYETTİ, LAİKLİKTİ”
Sivas’ta yakılan barışın, kardeşliğin, yaşamın sevdasıydı. Cumhuriyetti, laiklikti, bilim ve sanat aşkıydı, çağdaşlıktı. Radikal İslam denilen ve dine dayalı bir devlet özlemini Türkiye Cumhuriyeti yerine kurmak isteyenler, cumhuriyete, laik düzene, aydınlığa, sanata. Bilime, Atatürk devrimlerine saldırmışlardır. Ne yazık ki devlet kendi yurttaşlarının yakılmasına, gerici saldırıya büyük ölçüde seyirci kalmıştır.
“SİVAS DAVASI DÜŞÜRÜLDÜ”
Aradan geçen zaman içinde Sivas olaylarının üstünün örtülmesi için her şey yapılmış ve nihayetinde 13 Mart 2012 tarihinde Sivas Davası düşürülmüştür. Böylece Sivas davasında gerici güçler alenen aklanmıştır. O katiller aramızda dolaştığı sürece Sivas’ın ateşi sönmeyecektir. Bu yangını söndürmek hepimizin ortak görevi olmalıdır. Bizler kanayan vicdanlar için, barış için, hukuk için adalet istiyoruz. Bizler kardeşlik ve barışın insanlarıyız, binlerce yıl olduğu gibi bundan sonra da barışın ve kardeşliğin peşinde olacağız. Hangi din, dil, ırk ve mezhepten olursa olsun herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke bizim en büyük özlemimizdir.
“UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ”
Sivas olaylarının 29’ncu yıl dönümünde demokratik ve özgür bir ülke yaratmak için Madımak’ta bedenleriyle ateşe samah duran canlarımızın direnci, bilinci ve inancı mücadelemize ışık tutacaktır. İnsanlarımızın yüreklerini burkan, acıtan, bu yangında canlarını yitiren 33’ü ozan, yazar, düşünür 35 insanımızı saygıyla, rahmetle, aydınlık bir Türkiye özlemiyle anıyoruz.”
Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda düzenlenen anma etkinliğine dernek üyelerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Eğitim-İş Başkanı Serap Müjdeci Gökgün ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.