“1 milyon emekli zam alamayacak”

Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, "1 milyon emekli, kök maaş nedeniyle hiç zam alamayacak. 10 bin TL maaş almaya devam edecek.''

“1 milyon emekli zam alamayacak”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, kök aylıklar nedeniyle 1 milyon emeklinin hiç zam alamayacağını ve 2,7 milyon emeklinin ise belirlenen yüzde 24,73’lük zam oranının altında kalacağını açıkladı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılda iki kez enflasyon oranı kadar zam alıyor. Enflasyon oranının netleşmesiyle işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlendi. Ancak bu zam, sadece kök aylıklara uygulanacak.

Bu durum, 3,7 milyon emeklinin ya hiç zam almayacağı ya da belirlenen zam oranının altında bir artış göreceği anlamına geliyor. CNBC-e yayınına katılan Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, “1 milyon emekli, kök maaş nedeniyle hiç zam alamayacak. 10 bin TL maaş almaya devam edecek. 2,7 milyon emekli de zam alacak ama yüzde 24,73’ün altında kalacak” dedi.

En Düşük Emekli Aylığı Artışı Beklentisi

En düşük emekli aylığının artırılıp artırılmayacağına yönelik beklentiler devam ediyor. Doç. Dr. Bülbül, “10 bin TL olan en düşük emekli aylığının 12 bin 500 veya 13 bin TL’ye çıkarılması için beklenti var. Beklentinin karşılanıp karşılanmayacağını önümüzdeki haftadan itibaren göreceğiz. Ancak kamudaki tasarruf tedbirleri ve enflasyonist ortama zarar vereceği endişesiyle bu ihtimalin gerçekleşmesi çok yüksek değil. Bunun çözümü kanuni düzenlemeyle mümkün. Meclis şu an açık, bu yönde bir kanuni düzenleme yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Emekli Maaşları Ne Zaman Yatacak?

Türkiye’de 16 milyonu aşkın emekli bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını her ayın 17’si ile 26’sı arasında, Emekli Sandığı emeklileri ise 25’i ile 28’i arasında alıyor. Emekliler, belirlenen tarihlerde maaşlarını alırken, yapılacak zam oranlarının netleşmesiyle birlikte maaşlarına yansıyacak artışları merakla bekliyor.

Exit mobile version