Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının çalışanlarına daha yüksek net ücretler sağlayabilmesi için gelir vergisi oranları ve prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, bu talebini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen “İş Dünyası İstişare Toplantısı”nda dile getirdi.
Toplantıda ayrıca, nitelikli iş gücünün artırılmasına yönelik 2 yeni protokol imzalandı. Hisarcıklıoğlu, gençler ve kadınlar başta olmak üzere iş gücünün mesleki becerilerini geliştirmek için TOBB’un, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) aracılığıyla 81 ilde çalışmalar yürüttüğünü ve 120 binden fazla çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini belirtti.
Kadın İstihdamı İçin Önemli Adımlar
Kadın girişimciliğini teşvik eden çalışmalar hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, 2007 yılında kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun, “Sanayide Kadın Eli Projesi” sayesinde 25 ilde 21 binden fazla kadının iş gücüne katıldığını söyledi. İŞKUR ile imzalanan “Kadın İstihdamı İş Birliği” protokolü kapsamında, kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik yeni adımlar atıldığını da belirtti.
Gelir Vergisi ve SGK Primlerinde Düzenleme Talebi
Hisarcıklıoğlu, çalışanların yılın ortasında en yüksek vergi dilimine girmesinin haksız olduğunu belirterek, gelir vergisi basamaklarının daraltılması gerektiğini savundu. Ayrıca, SGK prime esas tavan ücretin, asgari ücretin 7,5 katına çıkmasının da yeniden gözden geçirilmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, mevcut istihdamı korumanın ve yeni iş alanları açmanın kritik olduğunu, bu yüzden istihdam teşviklerinin artırılmasını talep etti.
Emek Yoğun Sektörler İçin Ek Teşvikler
Son dönemde artan hammadde ve enerji maliyetlerinin ihracattaki rekabeti zorlaştırdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özellikle emek yoğun sektörlerde ek teşvikler sağlanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneğinin, bürokrasiye takılmadan yeniden devreye sokulmasını beklediklerini söyledi. Deprem bölgelerindeki işletmelerin sorunlarının devam ettiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 1999 depremi sonrasında olduğu gibi vergi ve sigorta prim borçlarının terkin edilmesi çağrısında bulundu.
Toplantıda, TOBB ve İŞKUR arasında imzalanan “Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)” ve “Kadın İstihdamı İş Birliği” protokolleriyle iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve kadın istihdamının artırılması hedefleniyor.