2023’teki rekor zararın ardından 2024’te de ikinci büyük bilanço kaybı açıklandı: Olağan Genel Kurul 30 Nisan’da toplanıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılına ilişkin mali tablolarını yayımladı. Buna göre, banka 2024 yılı hesap döneminde toplam 700 milyar 354 milyon TL zarar etti. Bu rakam, TCMB tarihinin en büyük ikinci zararı olarak kayıtlara geçti.
📌 2023’te açıklanan 818,2 milyar TL’lik zararın ardından, bu yılki bilanço da piyasaların gündemine oturdu.
📊 TCMB’nin Son 4 Yıldaki Kâr/Zarar Tablosu
-
2021: 57,5 milyar TL kâr
-
2022: 72 milyar TL kâr
-
2023: 818,2 milyar TL zarar
-
2024: 700,3 milyar TL zarar
TCMB, 2021 ve 2022 yıllarındaki kârlı bilanço performansının ardından üst üste iki yıl devasa zararlar açıkladı.
💬 “Merkez Bankası Kar Etmek Zorunda Değil”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, merkez bankalarının temel amacının kar etmek olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Merkez bankalarının başarısı, kar ya da zarar etmeleriyle değil, hedeflerine ne ölçüde ulaştıklarıyla ölçülür. Kâr amacı gütmeyen yapılar olmaları gerekir. Ancak Türkiye’de Kur Korumalı Mevduat (KKM) nedeniyle Merkez Bankası doğrudan vatandaşla parasal ilişkiye girdi. Bu uygulamayı doğru bulmuyorum.”
🗓️ Olağan Genel Kurul Toplantısı 30 Nisan’da
Merkez Bankası’nın bilançosuna ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı 30 Nisan 2025 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Toplantı gündeminde şunlar yer alacak:
-
2024 bilançosu ve kâr-zarar hesabının onaylanması
-
Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyelerinin ibrası
-
Görev süresi dolan 2 Banka Meclisi ve 3 Denetleme Kurulu üyesi için seçim yapılması