Mısır ithalatında Gümrük Vergisi neden düşürüldü?

“Üretici perişan halde, çiftçinin ürettiği ürün elinde kalmış, bir umut desteklemelerin artırılmasını bekliyor. Hükümet ise gümrük vergisini düşürüp daha fazla ithalatın önünü açacak bir karar alıyor. Bu hangi ‘yerli ve milli’ politikaya sığar?"

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, gece yarısı alınan kararla mısırdaki gümrük vergisinin yüzde 5’e düşürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Üretici perişan halde, çiftçinin ürettiği ürün elinde kalmış, bir umut desteklemelerin artırılmasını bekliyor. Hükümet ise gümrük vergisini düşürüp daha fazla ithalatın önünü açacak bir karar alıyor. Bu hangi ‘yerli ve milli’ politikaya sığar? Hükümet, çiftçiyi bu yıl ölüme terk etmişti, acı çektirerek ölmesi için de ellerinden geleni yapıyor.” dedi.

 

DEVA Partili Hasan Karal, Resmi Gazetede bugün yayımlanan “Mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulaması hakkındaki karara göre yüzde 130 olan gümrük vergisinin yüzde 5’e çekildiğini, 31 Aralık 2024 tarihine kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için tarife kontenjanı açıldığını anımsattı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl alım fiyatı açıklamadığı mısırla ilgili ithalat kararının kabul edilemez olduğunu belirten Milletvekili Karal, alınan kararın, zor durumda olan çiftçinin para kazanmasının önüne geçeceğini söyledi.

 

“Üreticilerimizin perişan hali, emeği hiçe sayılarak yapılan bu düzenleme kabul edilemez”

Gümrük vergisinin düşürülmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini ve sektörde büyük bir dengesizliğe yol açacağını kaydeden Karal, “Çiftçimiz bu yıl kara yılını yaşadı. Yüksek maliyetler ve zorlu piyasa koşulları altında üretim yapamaz hale geldi. Mısır için alınan gümrük vergisinin düşürülmesi kararı ne yazık ki üreticilere bir darbe daha indirecek.  Bu vergi indirimi ile ucuz ithal mısırın yerli ürünlerin önüne geçmesi kaçınılmaz hale gelir. Üreticilerimizin durumu, emeği hiçe sayılarak yapılan bu düzenleme kabul edilemez.” diye konuştu.

 

“Üreticilerimizin yok sayıldığı bir tarım politikasını asla kabul etmiyoruz”

Milletvekili Karal, gıda sanayiinden hayvancılığa kadar birçok sektörde kritik bir rol oynayan mısırın dışa bağımlılığının artması hem üreticilerimizi hem de tüketicilerimizi büyük risklerle karşı karşıya bırakacağının altını çizdi. GDO’lu mısır ithalatı dolayısıyla Tekirdağ’da bir operasyon düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Karal, şu ifadelere yer verdi:

 

“Bu karar hangi ‘yerli ve milli’ politikaya sığar?”

“Çiftçimizin maliyetleri, döviz kuru baskısı ve artan girdi fiyatları ile sürekli artarken, bu vergi indirimi ile ithal mısırın çok daha cazip hale gelmesi, üreticilerimizi zor durumda bırakacaktır. Bu nedenle hükümet mısırda uygulanacak olan gümrük vergisi indirimini tekrar gözden geçirmeli. Çiftçimizin, üreticilerimizin korunması ve desteklenmesine yönelik daha adil ve sürdürülebilir bir tarım politikası benimsenmesi gerekirken Bakanlık ne yazık ki yine ithalat ipine sarılıyor. Üretici perişan halde, çiftçinin ürettiği ürün elinde kalmış, bir umut desteklemelerin artırılmasını bekliyor. Hükümet ise gümrük vergisini düşürüp daha fazla ithalatın önünü açacak bir karar alıyor. Bu hangi ‘yerli ve milli’ politikaya sığar? Hükümet, çiftçiyi bu yıl ölüme terk etmişti, acı çektirerek ölmesi için de ellerinden geleni yapıyor. Biz, üreticilerimizin yok sayıldığı bir tarım politikasını asla kabul etmiyoruz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Mısır ithalatında Gümrük Vergisi neden düşürüldü?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!