Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak? Faizler düşecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 17 Ekim Perşembe günü toplanarak faiz kararını açıklayacak.

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Faizler düşecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 17 Ekim Perşembe günü toplanarak faiz kararını açıklayacak.

Geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB’nin bu ayki kararı merakla bekleniyor. Ekonomistler, bu ay da faizin değişmeden kalacağı yönünde ağırlıklı bir beklentiye sahip.

AA Finans tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 16 ekonomistin medyan tahminine göre, politika faizinin bu toplantıda da yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor. Ayrıca, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentisinin medyanı yüzde 47,50 olarak hesaplandı.

Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre ise cari ay sonunda politika faizinin yüzde 50’de kalacağı öngörülürken, 3 ay sonrası için faiz beklentisi yüzde 46,26 seviyesinde. 12 ve 24 ay sonrası politika faizi beklentileri ise sırasıyla yüzde 31,64 ve yüzde 21,14 olarak kaydedildi.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, İngiliz The Economist dergisine verdiği demeçte, sıkı para politikasının enflasyonu kontrol altına almak amacıyla sürdürüleceğini vurguladı. Akçay, enflasyonun sürdürülebilir bir düşüş eğilimine girmeden önce faizlerin gevşetilmesinin mümkün olmadığını belirterek, TL’nin reel değerlenmesinin, uygulanan politikaların bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

Merkez Bankası’nın ekim ayı faiz kararı, perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

Exit mobile version