Merkez Bankası konkordato süreçlerini inceliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde artan konkordato taleplerini analiz ederek dikkat çekici bulgulara ulaştı.

Merkez Bankası konkordato süreçlerini inceliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde artan konkordato taleplerini analiz ederek dikkat çekici bulgulara ulaştı.

TCMB ekonomistleri tarafından yapılan incelemeye göre, konkordato talebinde bulunan firmaların genel borçluluk seviyeleri diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite oranları ise belirgin şekilde daha düşük. Bu firmaların büyük bir kısmı, 2023 yılında başlayan parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunlar yaşıyordu.

Merkez Bankası’nın “Merkezin Güncesi” blog sayfasında yayımlanan “Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış” başlıklı analizde, konkordato ilan eden firmaların parasal sıkılaştırma öncesinde riskli kategoride yer aldıkları ve ekonomideki ağırlıklarının nispeten düşük olduğu belirtildi. Ayrıca, konkordato sürecinde firmaların borçluluğu, borç ödeme kapasiteleri ve likidite durumlarının belirleyici faktörler olduğu vurgulandı.

Konkordato Sürecinde Öne Çıkan Bulgular

Analiz, konkordato ilan eden firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranının %36, diğer firmalarda ise %11 olduğunu ortaya koyuyor. Benzer şekilde, konkordato firmalarının hazır değerlerinin kısa vadeli yükümlülüklerine oranının %2 civarında olduğu, bu oranın diğer firmalar için %8 civarında olduğu belirtildi.

Parasal Sıkılaştırmanın Etkileri

2024 yılı içinde konkordato ilan eden firmaların %41’inin temerrüt durumunda, %61’inin yüksek borçlu ve %26’sının düşük likiditeye sahip olduğu tespit edildi. Bu firmaların finansal stres altında oldukları ve tedarikçilerine olan ödemelerini erteleyerek konkordato sürecine girdikleri ifade edildi.

Firmalar Arası Ticaret Zayıflıyor

Konkordato süreci, firmalar arası ticareti de olumsuz etkiliyor. Tedarikçi sayısında konkordato öncesinde yaşanan azalma, firmaların nakit akışı ve borç yönetiminde yaşadığı sıkıntıların diğer firmalar tarafından da hissedildiğini gösteriyor. Ancak konkordato sonrasında firmaların faaliyetlerini sürdürmeye devam ettikleri görülüyor.

TCMB, reel sektör firmalarının konkordato taleplerini finansal istikrar ve arz zincirinin devamlılığı açısından yakından takip ediyor.

Exit mobile version