DOLAR 27,1245 % 0
EURO 28,9074 % -0.01
GRAM ALTIN 1.677,78 % 0,19
ÇEYREK A. 2.743,16 % 0,19
BITCOIN 725.196 -1.212
GİRİŞ YAP

SON DAKİKA
hava 14°
Google News

Mehmet Şimşek: Körfez’den çok önemli imkanlar tahsis edilecek

Son Güncelleme :

11 Ağustos 2023 - 12:27

Mehmet Şimşek: Körfez’den çok önemli imkanlar tahsis edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez’den çok önemli imkanların Türkiye’ye tahsis edileceğini belirterek, ekonominin yeni yol haritasını ortaya koyacak orta vadeli programı da eylül başında açıklayacaklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın Ar-Ge merkezinin açılışına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gittiklerini belirten Şimşek şunları söyledi:

“Yeni dönemde bizim en büyük önceliğimiz tabii ki makro finansal istikrarın pekiştirilmesi. Onun için bildiğiniz gibi para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gidiyoruz. Maliye politikasında deprem etkisi, ki bir kerelik bir etkidir, onun dışında kalan alanda yine Türkiye’nin bütçe dengelerini maksim kriterleri ölçüsünde şekillendiriyoruz. Dolayısıyla bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ediyoruz, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız. Bunları destekleyecek bir de yapısal reform gündemimiz var.

“OVP eylül başı açıklanacak”

Eylülün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Orta vadeli programda biz yapısal reformlar noktasında da yol haritamızı paylaşacağız. Dolayısıyla orta vadeli program hem özel sektör için hem kamu için önemli bir rehber, bir yol haritasını ifa edecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını, gerek maliye politikasını, gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız.”

Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ile Türkiye’nin büyüme yönünde ivme kazanabileceğini kaydetti. İhracatın artırılmasına yönelik ihracatçının finansmana erişim sorununu çözmek için reeskont kredilerini 5 katına çıkardıkları kaydetti.

“Esas önceliğimiz yatırım”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Körfez ülkelerine gerçekleştirilen ziyareti hatırlatan Şimşek, bunun önemli bir ziyaret olduğunu söyledi.

Buradan gelecek kaynakları ihracatçıların finansman erişimine ulaşmasındaki engellerin kaldırılmasına kanalize edeceklerini vurgulayan Şimşek şunları söyledi:

“Körfez’e yaptığımız ziyaretlerde biz özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk. İnanıyorum ki Körfez merkezli finans kuruluşlarından da ihracatın finansmanına yönelik Körfez’den çok önemli imkanlar Türkiye’ye tahsis edilecek. Dolayısıyla ihracatçımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Tabii ihracat yapmak için üretim lazım, üretim için de yatırım lazım. Dolayısıyla bizim esas önceliğimiz yatırım. Üreten kapasiteye biz imkanları oraya kanalize edeceğiz. Teşviki oraya vereceğiz, kredi imkanlarını, sınırlı imkanları yatırımlara yönlendireceğiz”

“İç talebi dengelememiz gerekiyor”

“Yatırım ve üretim için istihdam ve ihracat lazım” diyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti: “Bu döngü Türkiye’yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle, sadece iş taleple büyüye bir ekonomi sürdürülebilir bir yüksek büyümeyi yakalayamaz. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün öncelikle dirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi politikalarını, kredi politikalarını, teşvik politikalarını bütün bu hususları ona göre şekillendireceğiz.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

27,1186

SATIŞ

27,1245

FARK

% 0
Dolar EURO

ALIŞ

28,8879

SATIŞ

28,9074

FARK

% -0.01
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

33,3073

SATIŞ

33,3464

FARK

% -0.05
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

29,9653

SATIŞ

29,9818

FARK

% 0.04
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

20,1383

SATIŞ

20,1494

FARK

% 0.14
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

2.684,05

SATIŞ

2.743,16

FARK

% 0,19
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

1.677,53

SATIŞ

1.677,78

FARK

% 0,19
Dolar BITCOIN

FİYAT

725.196

DEĞİŞİM

-1.212

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER