Konut piyasasında fiyat düşüşü devam ediyor

Konut piyasasında fiyat artış oranları yavaşlarken, reel fiyatlar hem ülke genelinde hem de büyükşehirlerde düşüş eğiliminde.

ediyor

Sahibinden ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunun Ağustos 2024 sonuçları paylaşıldı.

Rapora göre, konut piyasasında fiyat artış oranları yavaşlarken, reel fiyatlar hem ülke genelinde hem de büyükşehirlerde düşüş eğiliminde.

Reel Konut Fiyatlarında Düşüş Sürüyor

Temmuz ayından ağustosa kadar olan süreçte, Türkiye genelinde ve üç büyükşehirdeki cari konut fiyat artış oranlarının enflasyonun altında kalması nedeniyle reel konut satış fiyatları azaldı. Yıllık bazda ülke genelindeki reel konut fiyatlarındaki düşüş %18,3 olarak gerçekleşti. Bu oran İstanbul’da %19, Ankara’da %17,4, İzmir’de ise %15,4 oldu.

Cari Fiyat Artışları Yavaşlıyor

Cari konut fiyatları, temmuzdan ağustosa kadar olan dönemde yavaşlama gösterdi. Ülke genelinde ortalama fiyat artışı %3,5 puan azalarak %24,1’e geriledi. Üç büyükşehirde de benzer bir yavaşlama görüldü. İstanbul’da %23, Ankara’da %25,5 ve İzmir’de %28,6 oranında yıllık artış yaşandı. Ancak bu oranlar, geçen yılın hızından oldukça uzakta.

Kiralık Konut Fiyatlarında Artış Devam Ediyor

Kiralık konut piyasasında ise farklı bir tablo söz konusu. Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye genelinde ortalama kiralık konut metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı %47,1’e yükseldi. Bu oran, İstanbul’da %46,7, Ankara’da %56 ve İzmir’de %62,5 olarak kaydedildi.

Reel Kira Fiyatlarında Düşüş

Reel kira fiyatlarındaki yıllık değişim ise azalmaya devam ediyor. Şubat 2023’te %86,6 ile zirve yapan reel kira fiyatları, 2024 yılı itibarıyla gerilemeye başladı. Ağustos ayında reel kiralardaki yıllık değişim oranı %3,2’ye düştü.

Konut Talebi Arttı

Konut talep endeksi ise Temmuz 2024’ten Ağustos 2024’e %9,5’lik bir artışla 155,9 seviyesine ulaştı. Yıllık bazda ise %8,8’lik bir artış gözlemlendi. Bu artış, konut piyasasında talebin yeniden hareketlenmeye başladığını gösteriyor.

Sonuç olarak, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığı, reel fiyatlarda ise ciddi düşüşler yaşandığı bir dönemden geçiliyor. Kira fiyatlarındaki artış sürerken, reel kira fiyatlarındaki düşüş eğilimi ise dikkat çekiyor.

Exit mobile version