Kök maaş nedir, emekliler maaşlarını nasıl öğrenebilir?

Emekli maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı sonrası, kök maaşın ne olduğu ve nasıl öğrenileceği emekliler arasında merak konusu oldu.

Emekli maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı sonrası, kök maaşın ne olduğu ve nasıl öğrenileceği emekliler arasında merak konusu oldu.

Emekli maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı sonrası, kök maaşın ne olduğu ve nasıl öğrenileceği emekliler arasında merak konusu oldu. İşte kök maaşla ilgili bilinmesi gerekenler…

Kök maaş, en düşük emekli maaşı sınırlaması sonrası getirilen ek zamlar olmaksızın, emekli maaşının ham halidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle en düşük emekli maaşı sınırın altında kalan maaşlara ek zam yapılmakta ve bu maaşlar 10 bin TL’ye yükseltilmektedir. Ancak, bu ek zamlar çıkarıldığında kalan maaş miktarı kök maaş olarak adlandırılmaktadır.

Enflasyon Farkı ve Kök Maaş

Enflasyon farkı artışı, tamamlanan aylığa değil kök aylığa yapılmaktadır. Temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zammın da kök aylıklara uygulanması nedeniyle, en düşük aylıklar olan 10 bin liranın altında kalan aylıklar, resmi enflasyon oranında artış görmeyecektir. Bu durum, milyonlarca emeklinin sıfır zam veya resmi enflasyondan bile düşük oranda zam almasına neden olacaktır.

Kök Maaş Nasıl Öğrenilir?

Kök maaşını öğrenmek isteyen emekliler, aşağıdaki adımları takip edebilir:

  1. E-Devlet Sitesine Giriş: Öncelikle “https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi” adresine girilmelidir.
  2. Kimlik Doğrulama: Sayfada yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayın.
  3. Bilgilerin Girilmesi: TC kimlik numarası ve e-devlet şifresini doğru bir şekilde girin.
  4. Maaş Bilgileri: Kimlik doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak emekli maaş bilgilerinin görülebileceği sayfaya yönlendirilirsiniz.

Bu adımları takip ederek, emekliler kök maaşlarını kolaylıkla öğrenebilirler.

Exit mobile version