IMF’den Türkiye’ye yönelik asgari ücret uyarısı! Asgari ücret ne kadar olacak?

IMF Türkiye misyon şefi James P. Walsh, Türkiye'nin asgari ücret artışları konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

IMF’den Türkiye'ye yönelik asgari ücret uyarısı! Asgari ücret ne kadar olacak?

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye misyon şefi James P. Walsh, Türkiye’nin asgari ücret artışları konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Washington’da düzenlenen IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantısında konuşan Walsh, Türkiye’de geçtiğimiz yıl yapılan yüksek asgari ücret artışlarının enflasyonu körüklediğini ve bunun tekrarından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Walsh, asgari ücretteki büyük artışların, enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. “Bu yıl böyle bir artış olmamasını umuyoruz, çünkü birçok ülkede benzer yüksek artışlar, enflasyonun daha da yükselmesine neden oluyor” dedi. Türkiye’nin, bu durumda asgari ücreti artırmak yerine, nüfusun en yoksul kesimlerine yönelik daha hedefli destek programları geliştirmesi gerektiğini savundu.

Ayrıca, finansal koşulların sıkılaştığını belirten Walsh, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 sonu için belirlenen yüzde 14 enflasyon hedefine ulaşabilmesi için daha fazla faiz artışı yapabileceğini ifade etti. Piyasalarda TCMB’nin ne zaman faiz indirimine gideceği konusunda belirsizlikler olduğunu kaydeden Walsh, mevcut enflasyon seviyelerinin henüz faiz indirimleri için uygun olmadığını söyledi.

Türkiye’nin yüksek enerji ithalatına olan bağımlılığını da hatırlatan Walsh, bu durumun olası enerji şokları karşısında ülkeyi savunmasız hale getirdiğini belirtti. Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, bu adımın Türkiye’nin enerji krizlerine karşı daha dirençli olmasını sağlayacağını dile getirdi.

Exit mobile version