Gram altından yeni rekor

Gram altın, Orta Doğu'daki artan gerginliklerin ardından ABD'de açıklanan verilerin desteğiyle rekor tazeledi.

Gram altından yeni rekor

Gram altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında faiz indirimi yapacağına ilişkin sinyallerin ve Orta Doğu’daki artan gerginliklerin ardından ABD’de açıklanan verilerin desteğiyle rekor tazeledi.

Piyasalarda Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi sinyallerinin etkisi sürerken, son açıklanan veriler de altın fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.

Son olarak Orta Doğu’da jeopolitik risklerin artmasıyla yükselen altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın eylülde faiz indirimine açık kapı bırakmasının ardından iki haftanın zirvesine yükselmişti.

Bu zirvenin ardından temkinli bir seyir izleyen altın fiyatları, perşembe günkü ABD’de imalat sektörünün küçüldüğünü gösteren veriler sonrasında ise yükselişini hızlandırdı. Buna göre veriler sonrasında Fed’in daha önce tahmin edildiği gibi sadece iki değil, bu yıl üç faiz indirimi yapması gerekebileceği görüşleri kuvvetlendi.

Bu gelişmelerin ardından ise ons altın saat 09.57 itibarıyla yüzde 0,72 artarak 2 bin 464 dolar olurken, değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın yüzde 1,06 artışla 2 bin 630 TL oldu. Gram altın rekor seviyesini ise 2 bin 644 TL’ye taşıdı.

Öte yandan altın, bu yılın en iyi performans gösteren önemli emtiası olmuş ve neredeyse yüzde 20 oranında yükseliş kaydetmişti. Bu artış ise merkez bankalarının istikrarlı alımlarının ardından gelmişti.

Dünya Altın Konseyi de son raporunda, merkez bankalarının altın alımlarının yılın ilk yarısında 483 ton ile rekor seviyeye çıktığını bildirmişti.

İlgili rapora göre merkez bankalarının ilk yarıdaki altın alımı rekoruna en büyük katkıyı TCMB sağlamıştı.

Raporda TCMB’nin altın rezervleriyle ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

“Geçen yılın ilk yarısında yerel piyasa sıkışıklığını hafifletmek için yapılan yoğun satışların (net satış 102 ton) aksine, bu yıl boyunca alımlar kesintisiz devam etti. Toplam resmi altın rezervleri şu anda 585 ton (toplam rezervlerin yüzde 34’ü) seviyesinde.”

Exit mobile version