Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı!

Fed'e yönelik güçlü faiz indirimi beklentileriyle yükselen ve beklentinin gerçekleşmesi sonrası gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı.

Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı

Fed’e yönelik güçlü faiz indirimi beklentileriyle yükselen ve beklentinin gerçekleşmesi sonrası rekor kıran altın fiyatları, kar realizasyonlarının ardından yeniden yükselişine ivme kazandırdı.

Ons altın, Fed’in parasal gevşemeye doğru agresif bir başlangıç ​​olarak görülen jumbo indiriminin hemen ardından çarşamba günü ons başına 2.600 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini test etmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimleri konusundaki temkinli söylemleri ise kar realizasyonu yapmak isteyen yatırımcılar için bir çıkış kapısı olmuş ve altında zirveden geri çekilme yaşanmıştı.

Bu kapsamda kararların toplantıdan toplantıya alınacağını belirten Powell, “Son toplantıdan bu yana çok fazla veri geldi ve 50 baz puan indirimin doğru karar olduğuna karar verdik. Eğer uygun ise faiz indirimleri konusunda daha hızlı, daha yavaş gidebilir; gerekirse durdurabiliriz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Powell’ın temkinli sözlerine rağmen piyasa katılımcılarının ise gelecek dönemlerde güçlü faiz indirimi beklemeye devam ettiği görüldü. Buna göre CME Fedwatch aracı, kasım ayında 50 baz puanlık faiz indirimine yüzde 42 ihtimal verildiğini gösterdi.

Kasım ayına yönelik beklentiler ise doların küresel performansını ölçen dolar endeksinin psikolojik eşik olan 100 puana kadar gerilemesine yol açtı.

Doların küresel çapta değer kaybetmesi, altını diğer para birimine sahip alıcılar için daha cazip hale getirirken, Orta Doğu ve Ukrayna’daki devam eden jeopolitik gerilimler de altın fiyatlarının yeni zirvelere ulaşmasını destekledi.

BMI analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, “Altın fiyatlarının önümüzdeki aylarda zayıf ABD doları, düşük tahvil getirileri ve artan jeopolitik gerginliklerle desteklenmesi bekleniyor” dedi.

Bu beklentilerin ortasında haftanın son işlem gününde ons altın 2 bin 600 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini 2 bin 610 dolara çıkardı.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yeni zirvesini 2 bin 861 liraya taşıdı. Gram altın saat 10.28 itibarıyla 2 bin 858 liradan fiyatlandı.

Exit mobile version