ET YEMEKLERİNİN MALİYETİ %200 ARTTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son bir yılda yüksek seyreden enflasyonun ardından gıda fiyatlarına gelen zamların etkisiyle iftar sofralarındaki et yemeklerinin maliyeti de yüzde 200’e yakın artış gösterdi.

Türkiye bugün itibarıyla Ramazan ayına girerken; iftar menüsü hazırlayan vatandaşlarda ise enflasyon telaşı başladı. 

Buna göre, kırmızı etin fiyatı 2022 Mart ayından bu yana yüzde 188 oranında artarken, kurubakliyat ürünlerinin fiyatındaki yükseliş ise yüzde 300’ü aştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da iftar sofralarında yer alan temel ürünlerdeki yıllık fiyat artışını hesapladı.

Ağbaba, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Fiyatlar arttıkça bu yıl iftar sofrasında dar gelirli ailelerin iftar sofrası da zamlara yenik düşüyor” dedi.

Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) madde sepetinde 97,35 TL olarak belirtilen 1 kilogramlık et fiyatının bu yılın mart ayında 281 TL’ye kadar yükseldiğini de belirterek, “İftar sofrasına bir kap et yemeği koymanın maliyeti geçen yıla göre yüzde 188 oranında arttı. Tavuk etinin fiyatı ise en az yüzde 82,93 oranında yükseldi” dedi.

Pirinçte yüzde 215 artış

Geçen yılın mart ayından bu yana bir kilogramlık pilavlık bulgurun fiyatının yüzde 327 oranında yükseldiğini belirten Ağbaba, bir kilogramlık pirinçte yüzde 215, bir kilogramlık nohutta yüzde 176, bir kilogramlık kuru fasulyede de yüzde 166 oranında artış olduğunu aktardı. Ağbaba, iftar sofrasında bu yıl pirinç pilavının maliyetinin ise yüzde 215 oranında artığını kaydetti.

Soğan 20 TL’ye yaklaştı

Türkiye’de son yıllarda gelen zamların ardından kuru soğanın fiyatında da dikkat çekici bir değişim yaşandı. 2022 yılının mart ayında bir kilogram kuru soğan 3,50 TL’den satışa sunuluyordu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, geçen yılki fiyat değişimlerini değerlendirdiği açıklamasında kuru soğanın ‘zam şampiyonu’ olduğunu ifade etmişti.

Bu yılın ocak ayına gelindiğinde ise bir kliogram kuru soğanın fiyatı 13 TL’yi aşarken, ramazan ayında ise bir kilogram kuru soğanın fiyatı 20 TL’ye ulaştı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ET YEMEKLERİNİN MALİYETİ %200 ARTTI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!