Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, 2024-2025 sezonunun ilk 9 ayında tarihi bir finansal zarara imza attı.
Borsaya açık şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği raporlara göre, dört kulübün toplam zararı 5,6 milyar liraya ulaştı.
Kulüplerin Gelirleri Giderleri Karşılamadı
2024 yılının Haziran ayından 2025 Şubat ayının sonuna kadar olan süreçte, her dört büyük kulüp de kazandığından fazlasını harcadı. Dönemsel kur karşılığı baz alındığında bu zarar 147,9 milyon avro seviyesine denk geliyor.
“Kârlı” Görünenler Bile Zarar Tablosunda
Fenerbahçe ve Galatasaray, bu dönemde kâr elde ettiklerini bildirse de bağımsız denetçi raporlarına göre gerçek tablo pek iç açıcı değil. Dört kulüp de faaliyet giderlerini gelirlerinden karşılayamaz hale geldi.
Kulüplerin borsada işlem gören şirketleri şu şekilde:
-
Galatasaray Sportif AŞ
-
Fenerbahçe Futbol AŞ
-
Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ
-
Trabzonspor Sportif Yatırımlar AŞ
Bu şirketler, kulüplerin ana dernekleri ve iştirak şirketleriyle yoğun mali ilişkiler içerisinde bulunuyor.
Alacaklar Var, Tahsilat Yok!
Bağımsız denetçi raporlarına göre, dört kulüp de ilişkili taraflardan yüklü miktarda alacaklı görünüyor. Ancak bu alacaklara işletilen faiz gelirlerinin büyük kısmı tahsil edilemiyor.
Özetle, kağıt üstünde gelir gösterilse de gerçekte kasaya girmiş bir para bulunmuyor.
En Büyük Zararı Trabzonspor Yazdı
Denetçilerin faiz gelirlerini dışarda bıraktığı analizde, en büyük zararı veren kulüp Trabzonspor oldu:
-
Trabzonspor: 1,97 milyar TL zarar (52,07 milyon avro)
-
Beşiktaş: 1,44 milyar TL zarar (37,93 milyon avro)
-
Fenerbahçe: 1,12 milyar TL zarar (29,72 milyon avro)
-
Galatasaray: 1,07 milyar TL zarar (28,19 milyon avro)
Bu tablo, dört büyük kulübün ekonomik sürdürülebilirlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını bir kez daha ortaya koydu.