Dolar 33 TL sınırında!

Dolar kuru 33 lira sınırının üzerini test ederken, piyasa katılımcıları odaklarını iki kritik karara çevirdi.

Dolar 33 TL sınırında!

Dolar kuru 33 lira sınırının üzerini test ederken, piyasa katılımcıları odaklarını iki kritik karara çevirdi.

Türkiye’nin gri listeden çıkış sürecine ilişkin karar ve Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararı.

Dolar Kuru 33 Lira Üzerinde

Dolar/TL kuru, yerel seçimlerden bu yana geçen üç ayda yatay bir seyir izledikten sonra 33 liranın üzerine çıkarak dikkat çekti. Bugün saat 12.30 itibarıyla dolar kuru yüzde 0,32 artışla 33,0024 liradan işlem görüyor. Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar kuru beklentisi 37,75 TL, 12 ay sonrası beklentisi ise 41,41 TL olarak belirlenmişti. Önceki dönemde bu beklentiler sırasıyla 38,78 TL ve 41,80 TL idi.

Piyasalar Faiz Kararına Odaklandı

Piyasa katılımcıları, Merkez Bankası’nın perşembe günü saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. TEPAV ekonomistleri, repo faizinde bir değişikliğe gerek olmadığını belirterek, kredi piyasasının serbest işleyişine getirilen idari kısıtlamaların kaldırılması ve TCMB’nin döviz karşılığı TL swap stokunu tamamen eritmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dışsal bir şok olmaması halinde TCMB’nin politika faizini sınırlı ve aşamalı olarak indirmeye başlaması için eylül ayından itibaren koşulların uygun hale gelebileceği ifade edildi.

Türkiye’nin Gri Listeden Çıkması Bekleniyor

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkmayacağına ilişkin kararını bu hafta açıklayacak. FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye’yi 2021 yılında gri listeye almıştı. Ancak Türkiye, 40 standardın 39’u ile uyum sağlayarak büyük bir ilerleme kaydetti. Geçen ay FATF heyeti, Türkiye’nin ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirdi ve ekonomi yönetimi, Türkiye’nin gri listeden çıkmasını beklediklerini duyurdu.

Gri listeden çıkış, Türkiye’ye uluslararası yatırım fonlarının önünü açacak. Yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamayan fonlar, Türkiye’nin listeden çıkması halinde ülkeye yatırım yapabilecekler.

Bu hafta alınacak kararlar, hem döviz kuru hem de Türkiye ekonomisinin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Piyasalar, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve FATF’ın gri liste güncellemesini yakından takip ediyor.

Exit mobile version