Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan çeltik alım fiyatlarını sert bir dille eleştirdi.
Ün, baldo grubunda 31 bin lira, Cammeo grubunda 30 bin lira ve Osmancık grubunda 25 bin lira olarak belirlenen ton başına fiyatların çiftçiler için yetersiz olduğunu belirtti. Bu fiyatların, çiftçilerin artan maliyetleri karşılamasına yetmeyeceğini vurguladı.
“TMO’nun Fiyat Artışı Çiftçiyi Zor Durumda Bırakıyor”
Ediz Ün, TMO’nun bu yıl da birçok tarım ürününde olduğu gibi çeltikte de düşük alım fiyatı açıkladığını söyleyerek, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyatlarının %48 arttığını, ancak TMO’nun fiyat artışının %22 ila %36 arasında kaldığını ifade etti. Bu durumun, üretimi sürdürülemez hale getirdiğini belirten Ün, hükümetin çiftçiyi desteklemediğini ve ithalatı teşvik ettiğini ileri sürdü.
“AKP Yüksek Enflasyonu Çiftçinin Sırtına Yüklüyor”
AKP iktidarının yüksek gıda enflasyonunu çiftçinin zararına satış yapmasıyla çözmeye çalıştığını iddia eden Ün, bu politikaların ülkeyi ekonomik krize sürüklediğini söyledi. “Asgari ücretliler, çiftçiler, emekliler ekonomik kriz karşısında zorluk yaşıyor ama AKP, lüks yaşamından ödün vermiyor” diyen Ün, hükümetin çiftçiye gereken desteği vermediğini vurguladı.
Çeltik ve Pirinç İthalatındaki Artışa Dikkat Çekti
Ediz Ün, AKP iktidarı döneminde çeltik ve pirinç ithalatının hızla arttığını belirterek, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 519 bin ton pirinç ve 52 bin ton çeltik ithal ettiğini söyledi. Ün, son 10 yılda Türkiye’nin toplamda 3,1 milyon ton çeltik ve 3,6 milyon ton pirinç ithal etmek için 3,3 milyar dolar ödediğini ifade ederek, “Soframıza gelen her üç pirinçten biri ithal” dedi.
Edirne’nin Çeltik Üretimindeki Liderliği Tehlikede
Türkiye’de çeltik üretiminde %41’lik payla lider olan Edirne’nin, kuraklık ve artan sulama maliyetleri nedeniyle zor günler geçirdiğini söyleyen Ün, düşük alım fiyatlarının devam etmesi halinde üreticilerin çeltik ekiminden vazgeçebileceği uyarısında bulundu. Ün, hükümetin çiftçiyi ithalata zorlayarak yerli üretimi baltaladığını ileri sürdü.
Yetersiz Desteklemeler ve Çözüm Önerisi
2024 yılı için açıklanan desteklerin de yetersiz olduğunu savunan Ün, dekara verilen mazot ve gübre desteğinin artan maliyetler karşısında çiftçiyi rahatlatmadığını dile getirdi. AKP’nin çiftçiyi hiçbir zaman desteklemediğini söyleyen Ün, çözümün erken seçimle gelecek halkçı politikalarla mümkün olacağını belirterek sözlerini tamamladı.