Benzin ve motorinde yeni zam beklentisi

benzin-motorin-zam

Motorine gece saatleri itibarıyla gelen zammın ardından benzin ve motorinde yeni bir fiyat artışı beklendiği bildirildi. İşte akaryakıtta beklenen yeni zam tutarları ve sektör temsilcilerinin petrol piyasasına ilişkin tahminleri..

Motorinin litresine bugünden itibaren geçerli olmak üzere ortalama 1 lira 39 kuruş zam geldi.

Zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin litresi 41,63 lira, Ankara’da 42,36 lira, İzmir’de 42,57 lira, Adana’da 42,95 lira, Bursa’da 42,40 lira, Antalya’da 43,11 lira, Diyarbakır’da ise 43,18 lira oldu.

Benzin ve motorinde yeni artış beklentisi

Motorin zammının ardından ise sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre 31 Ocak 2024 tarihinden itibaren motorine 1,40 TL’lik, benzine ise 2 TL’lik zam gelmesi bekleniyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Analistler petrol fiyatları hakkında ne söylüyor?

Mizuho Bank

Bankanın Japonya dışı Asya Başekonomisti Vishnu Varathan, petrol piyasasının bir dizi arz yönlü riske maruz kaldığını belirterek, “Talepte gördüğümüz herhangi bir yumuşamaya rağmen jeopolitik durum petrol fiyatlarında daha fazla yukarı yönlü risk oluşturacak şekilde şekilleniyor gibi görünüyor” dedi.

Sanford C. Bernstein

Hong Kong merkezli kıdemli analist Neil Beveridge ise petrol fiyatlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Buradaki en büyük koz, ABD ve müttefiklerinin ham petrol ihracatının günde 1,5 milyon varile çıktığı İran’a karşı daha güçlü bir adım atmaya karar verip vermeyeceği. Yaptırımların yeniden sıkılaştırılması petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratabilir” ifadelerini kullandı.

Vanda Insights

Şirketin Singapur merkezli kurucusu Vandana Hari, konuyla ilgili paylaşımında, “Asıl soru şu: Brent’in neden 90 dolar ya da üzerine çıktığını görmedik? Fiyatların fırlaması için Orta Doğu petrol sevkiyatına ya da petrol üretim altyapısına doğrudan bir saldırı olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Again Capital

Şirketin kurucu ortağı John Kilduff ise jeopolitik gerilimlere atıfta bulunarak, “Aktörlerin hiçbiri tam anlamıyla bir savaş istemiyor. Petrol hala akıyor, hiçbir petrol sahası hedef tahtasına oturmadı ve hala Süveyş Kanalı’na giden gemiler görüyoruz. Gerginliğin azalacağına dair herhangi bir işaret olursa fiyatlar geri çekilecektir” dedi.

Haber Merkezi

Exit mobile version