BATO BAŞKANI RAHMİ KULA: İHRACATI 2 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası “Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli” tanıtımını gerçekleştirdi. Ticaret Odası Barış Aydın Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtımda ihracatçı firmalara verilen destekler hakkında bilgiler verildi. Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula’nın açılış konuşmasıyla başlayan “Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli” tanıtımında Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Yalçınkaya, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, EXİMBANK Genel Müdürü Ali Güneş, İhracatı Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Kasım Akdeniz sektör temsilcilerine bilgiler verdi.

 

 

POLİTİKA

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada Balıkesir’in ihracatta önemli atılımlar gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Kula, ihracatta 2023 yılı hedefleri olan 1 milyar dolarlık ihracata 2022 yılında ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek önümüzdeki 4 yılda yeni ihracat hedeflerinin 2 milyar dolar olduğunu söyledi.

RAHMİ KULA: “BTO ÜYELERİNİN YANINDA”
Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, oda üyelerinin ihracatını geliştirme noktasında yaptıkları çalışmalara değindi. Kula, “Kurulduğu ilk günden bu yana üyelerimizin işlerinin geliştirilmesi adına yeni projeler üreten, global dünyaya açılmalarına ve rekabet güçlerini artırabilmelerine olanak sağlayan odamız tüm imkanlarıyla üyelerine ve bölgemize hizmet vermeye devam etmektedir. Balıkesir Ticaret Odası olarak üyelerimizin yurt dışına açılmalarına, ihracat yapmalarına, mevcut yurt dışı pazarlarını geliştirmelerine ve yeni pazarlar bulmalarına büyük önem veriyoruz. Odamızın stratejik hedeflerinden birisi de üyelerimizin ihracatlarını geliştirmesidir. Bunu geliştirmek adına da birçok üyemizin yurt içi fuarlarına ücretsiz olarak katılmalarını sağladık. Valiliğimizin koordinasyonunda odalarımız ve borsalarımız ilimizin gelişmesine yönelik birçok fuar, etkinlik ve projeye birlikte imza atıyoruz.

“CEZAYİRLİ FİRMALARLA İŞ BİRLİĞİ SAĞLADIK”
İhracatın gelişmesi projesi kapsamında Cezayir’e yapılan gezi hakkında da bilgiler veren Rahmi Kula, “Üyelerimizin uluslararası ticaretinin gelişmesine yönelik projelerimizin en önemlilerinden birisi de Balıkesir İli Makine ve Metal Sektörünün ulusal rekabet yeteneğinin artırılması ve ihracatının desteklenmesi projesidir. Proje kapsamında tespit edilen ve sektörün hedef Pazar ülkelerinden biri olan Cezayir’e gerçekleştirmiş olduğumuz ikili iş görüşmeler heyeti gerek kamu gerekse iş adamları düzeyinde çok başarılı geçmiştir. 2-5 Aralık tarihlerinde gerçekleşen faaliyetimize 13 firmamızdan 20 katılımcı ile Cezayir’de yer almıştır. Yurt dışı projemiz kapsamında birçok ihracatçımız ikili iş görüşmelerine başlamış, 5 ihracatçımız ihracat yapma noktasına gelmiş, 1 firmamız da Cezayir’e ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. Pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte 2023 yılında gıda, tarım ve hayvancılık, otomotiv, makine ve metal gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektör ile fuar katılımları ve sektör ticaret heyetleri programları düzenlemeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023 HEDEFİMİZİ 2022’DE GERÇEKLEŞTİRDİK”
2023 yılı ihracat hedeflerinin 2022 yılı sonunda gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “2022 yılı ihracat rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre firmalarımızın ihracatı bir önceki yıla ğöre yüzde 17 artarak 934 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bundan 4 yıl önce göreve geldiğimizde 2023 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefimiz, firmalarımızın gayretleri sonucunda 1 yıl öncesinden hemen hemen gerçekleşmiş oldu” dedi.

“EXİMBANK VE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İHRACATÇI FİRMALARIN ÖNÜNÜ AÇACAK”
EXİMBANK Balıkesir Ofisi ve Balıkesir Gümrük Müdürlüğü’nün kurulmasının ihracat yapacak firmalara büyük kolaylıklar sağlayacağını belirten Rahmi Kula emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti. Kula şunları söyledi:
“Bu hedefimizi gerçekleştirmemizin sonucunda 5 Kasım 2022 tarihinde Balıkesir’i ziyaret eden Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş bizlere EXİMBANK Balıkesir Ofisi’nin açılma müjdesini verdiler. EXİMBANK Balıkesir Ofisi’nin 1 Nisan 2023 tarihinde faaliyete başlayacak olmasının sevincini yaşıyoruz. EXİMBANK’ın Balıkesir’de olması bölgedeki ihracatçılarımızı olumlu etkileyecek ve ivme kazandıracaktır. Yatırımcıların bölgemizi tercih etmesini sağlayacaktır. Bu vesileyle EXİMBANK’ın ilimize hayırlı olmasını tekrardan diliyorum. Ayrıca Balıkesirli firmaların artan dış ticaret işlemlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla 20 Mayıs 2022 tarihinden bu yana Balıkesir Gümrük Müdürlüğü faaliyete başlamıştır. Gümrük Müdürlüğümüzün Şubat 2023 tarihinden itibaren kendi hizmet binasında faaliyete geçeceğini de buradan duyurmak isterim. Gümrük Müdürlüğümüzün ve EXİMBANK’ın ilimize kazandırılmasında büyük gayretleri olan Bakanımız Sayın Mehmet Muş başta olmak üzere Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimiz AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur’a, Adim Çelik’e, Mustafa Canbey’e, Pakize Mutlu Aydemir’e, Yavuz Subaşı’na, İsmail Ok’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a, AK Parti İl Başkanımız Ekrem Başaran’a, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

“ÖNÜMÜZDEKİ 4 YILDA İHRACATIMIZI 2 MİLYAR DOLARA ÇIKACAĞIZ”
Balıkesir’e açılan Gümrük Müdürlüğü ve açılacak EXİMBANK Balıkesir Ofisi’nin ihracatin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Rahmi Kula, “Balıkesir gelişmekte önü çok açık olan bir durumdayız. Gerek Yücel Başkanımız, Sanayi Odamız, OSB Müteşebbis Heyetimiz, Valimiz hep birlikte Balıkesir OSB’sinin gelişmesi adına çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu anda birinci etap genişleme alanındaki hiç parselimiz kalmadı, ikinci etap kamulaştırma alanına geçmiş durumdayız. Buraya da birçok hem yerli hem de uluslararası yatırımcı şu anda Balıkesir’de yer almak için açıkçası sıraya geçmiş durumdadır. Önümüzdeki süreçte Gümrük Müdürlüğünün açılması ve EXİMBANK Ofisinin açılacak olmasıyla birlikte bu ivmenin daha da yukarıya doğru çıkacağını düşünüyoruz. Sağ olsun Bakanımız 5 Kasım’da odamıza ziyarete geldikten sonra bu salonda bize EXİMBANK sözü verdikten sonra ihracatçılarımızda, sanayicilerimizde müthiş bir motivasyon oldu. Sayın bakanımızın desteğini yanımızda fazlasıyla hissediyoruz. Bakanımız buraya geldiğinde bizim hedefimizin 2023 yılında 1 milyar dolar ihracattı ama biz bunu küçük bir sapmayla bunu 2022 yılının sonu itibariyle gerçekleştirdik. Sayın bakanımız bizim arkamızda olduktan sonra biz de bu hedefimizi önümüzdeki 4 yılda 2 milyar dolara çıkartacağız demiştim. İnşallah hep birlikte bu salondaki sanayicilerimiz, ihracatçılarımızla birlikte 4 yıl içerisinde bu hedefimizi 2 milyar dolar olarak gerçekleştireceğiz. Bugün gerçekleştireceğimiz programla birlikte ben bizleri kırmayarak buraya gelen kıymetli genel müdürlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu motivasyonla, yeni desteklerle, yeni öğreneceğimiz bilgilerle inşallah Balıkesir’i çok daha iyi yerlere getireceğiz. Biz odalar ve borsalar olarak da her zaman Balıkesir’in ileriye gitmesi için çalışmalarımıza devam edeceğimizi ve şehrimizi daha iyi yerlere getireceğimizi ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

YÜCEL YILMAZ: “RIZKIN 10’DA 9’U TİCARETTİR”
Programın konuğu olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da Balıkesir’deki firmaların ihracatını artırması için çalıştıklarını kaydederek şunlara dikkat çekti:
“Bugün çok güzel bir şey yapacağız. Başarıyla ilerliyoruz. Rızkın onda dokuzu ticarette demişler. Ama ticarette eğer ihracat yapmıyorsanız aslında gerçek manada büyük ticaret yapıyorsunuz demeniz çok zor. İhracat yapmak lazım. Balıkesir’de şu anda yaptığımız son çalışmalarla zemini hazırladık. Yani bugün Güney Marmara dediğimiz yerde her yerde OSB’ler açıyoruz. OSB’lerdeki teşviklerin miktarını artırmaya çalışıyoruz. Finansal ulaşımı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Sağ olsun bakanımız Mehmet Muş bize müjdeli biri haber verdi. Bir sene sonra başlayacak işi bir sene önce çekerek buraya geldiğinde EXİMBANK Ofisini Balıkesir’e açalım, sizdeki büyüme ışıltısı göz kamaştırıcı, madem öyle bir talebiniz var yapalım dedi. Bize düşen görev kaygısız olmaktan vaz geçmek. El eli yıkar, el yüzü yıkar, bir araya gelmek, piyasayı takip etmek, uluslararası fuarlara katılmak, risk almak, üretmek ve satmak.

“EVRİLMEYEN DEVRİLİR”
Balıkesir’in genel bir kabuğunu kırmak gibi bir havası var. Bugün Marmara OSB’de yerimiz kalmadı. Bugün Balıkesir merkezdeki 2 OSB’yi birleştirdik Balıkesir OSB yaptık ve şu anda 1453 hektar alanda satılmadık yer kalmadı. Üçüncü etabı da inşallah acil kamulaştırmayla Balıkesir yatırımcısına hizmete sunmaya hazırlanıyoruz. Bunlar yapılırken kaygısız ve dertsiz olanların ticareti devam eder ama büyüyen ekonomi içerisinde belirli bir süre sonra evrilmeyen devrilir. Yani her arkadaşımızın bu işimi nasıl geliştirebilirim, crossmarketing nasıl yapabilirim, devletin verdiği teşviklerden nasıl yararlanırım, kime ne satarım demesi lazım. İşi üretmeniz önemli değil, kazanılır olması önemlidir. Satacağınız yer belli olduktan sonra üretmek kolay. Önce dışarıya çıkıp biz ne üretirsek satırızı çok iyi analiz yapıp imkanları ve potansiyeli, insan ve finans kaynağını, zamanı, rekabetçi ortamı nasıl kullanırız onu çok iyi tespit etmek gerekiyor. Ben Balıkesir’in inancı gittikçe artana bir şehir olarak düşünüyorum. Çünkü çok farklı noktalardaki arkadaşların artık ihracata yöneldiğini görüyorum. Hizmet sektöründe olan arkadaşlar bir bakıyorum ihracat yapmak için fuarlara gitmeye başladılar. Biz Balıkesir yerel yönetimcileri, mülki yöneticiler üretmek ve satmak isteyen herkesin arkasındayız. Engelleyen değil destekleyen bir hükümetimiz var ve her alanda ön açan bakanlığımız var. İnşallah bugün ufuk açan, teşvik yapan, herkesin şirketine geri döndüğünde biz ihracatı neden düşünmemişiz, bu kadar imkanı devlet verirken niye ıskalamışız diye kendi ekipleriyle toplantı yaptığı gün ve günleri geçiririz.”

YALÇINKAYA: “2022’Yİ REKOR İHRACATLA KAPADIK”
Toplantının açılış konuşmasının ardından Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Yalçınkaya hem mal hem de hizmet ihracatına yönelik çok güçlü destekler verdiklerini bildirdi. Yalçınkaya, “Rekor bir ihracatla 2022 yılını kapattık. İnşallah bu ihracatı hem Balıkesir’de hem de ülkemizde artırmak noktasında hep birlikte çalışacağız. Önümüzdeki dönemde ihracatımızı daha da güçlendireceğiz. İhracata verdiğimiz desteklere ayırdığımız bütçe 4 milyar liradır. Bu seneki bütçemiz 7,7 milyar lira. İhracat desteklerinden yaklaşık 14 bin civarında firma faydalanıyor” diye konuştu. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Yalçınkaya sunumunda mal ihracatına yönelik yeni nesil destekler konusunda sektör temsilcilerini bilgilendirdi.

Ticaret Bakanlığı İhracat Müdürü Mehmet Ali Yalçınkaya’nın mal ihracatına yönelik yeni nesil destekler konulu sunumunun ardından Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli hizmet ihracatına yönelik destekler, EXİMBANK Genel Müdürü Ali Güney ile İhracatı Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Kasım Akdeniz kurumlarının verdiği destek ve hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BATO BAŞKANI RAHMİ KULA: İHRACATI 2 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!