TÜRKONFED yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası desteği ile girişimci kadınların iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmak amacıyla yürütülen Girişimde Kadın Gücü projesi kapsamında Bandırma’da ‘İlham Buluşması’ etkinliği düzenlendi. GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu, gelin, hep birlikte girişimci kadınların gücüne güç katalım ve daha eşit, daha güçlü bir Türkiye için çalışalım dedi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İDK Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kadınların iş gücüne dahil olduğu ülkelerde inovasyon, üretkenlik ve sürdürülebilirlik göstergelerinin yükseldiğini söylerken İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun ise girişimci kadınların ekonomik hayatta güçlü bir yer edinmelerine olanak tanıyacak kaynak ve fırsatlar sunarak onlara büyümeleri için sağlam bir zemin hazırlamak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası desteği ile girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen Girişimde Kadın Gücü projesi kapsamında Balıkesir’in Bandırma ilçesinde ‘İlham Buluşması’ gerçekleştirildi. Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) ev sahipliğinde yapılan etkinliğe GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Funda Dedeoğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun başta olmak üzere kamu, yerel yönetimler, özel sektör ve STK temsilcileri katılım gösterdi.
Funda Dedeoğlu: “Engelleri aşmaları için girişimci kadınlara rehberlik etmeliyiz”
Sekiz dernek üzerinden bin iş insanını temsil eden GÜNMARSİFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Funda Dedeoğlu ise kadın girişimciliğinin desteklenmesinin tüm toplumun kalkınmasına fayda sağladığını dile getirdi. Dedeoğlu şunları söyledi; “Kadın girişimciler başta sermayeye erişim, iş hayatında cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal önyargılar olmak üzere pek çok engel ile karşı karşıya kalıyor. Burada, hepimize önemli bir sorumluluk düşüyor. Bizler girişimci kadınları teşvik etmeli, potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmaları için bu süreçte onlara rehberlik etmeliyiz. Unutmayalım ki, güçlü kadınlar güçlü toplumlar yaratır. Kadınların hayal gücü ve yaratıcılığı, sürdürülebilir bir geleceğin anahtarıdır.”
Prof. Dr. Yasemin Açık: “Kadınların iş gücüne katılımı toplumsal dönüşümün emaresidir”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İDK Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Bandırma’nın tarım, hayvancılık, ticaret, sanayi ve ihracattaki başarılarının yalnızca Balıkesir değil, bölge ve ülke için de büyük bir değer olduğunu ancak yaşanan ekonomik zorluklar ve yapısal sorunlar nedeniyle Bandırma’nın gerçek gücünü yansıtamadığını söyledi.
Girişimci kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin hem bireysel yaşamları hem de toplumsal yapıyı dönüştürebileceğine işaret eden Açık, “TÜRKONFED olarak, İş Dünyasında Kadın Komisyonumuzun liderliğinde, bu dönüşümün öncüsü olmayı sürdürecek ve kadınların iş dünyasında daha da güçlenmelerini desteklemek için projelerimize kararlılıkla devam edeceğiz. Kadınların iş gücüne dahil olduğu ülkelerde inovasyon, üretkenlik ve sürdürülebilirlik göstergelerinin yükseldiğini görüyoruz. Bu katılım, yalnızca bir sayıdan ibaret değildir; toplumsal dönüşüm ve niteliksel bir değişimin de emaresidir. Girişimde Kadın Gücü Projesi de bir destek programı olmanın ötesinde toplumsal dönüşüm hedefleyen bir vizyonun somut bir yansımasıdır” dedi.
Küresel verilere göre dünya genelinde tam cinsiyet eşitliğine ulaşmanın mevcut hızla 134 yıl alacağını ifade eden Açık şöyle devam etti; “Ancak bu kadar bekleyecek zamanımız yok. Bugünden başlayarak daha kapsayıcı politikalar geliştirmek, kadınların iş yaşamında karşılaştığı yapısal engelleri kaldırmak ve onlara fırsat eşitliği sağlamak zorundayız. Kadınların ekonomik yaşama eşit katılımı, bölgesel ve küresel liderlik hedeflerimizin de en önemli dayanak noktalarından biridir. Bu hedefe ulaşmak, hepimizin ortak sorumluluğudur.”
Nazlı Coşkun: “Kadınların girişimcilik ekosistemindeki yerini güçlendirecek katkılarımıza devam ediyoruz”
İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun konuşmasında bir ülkenin refah ve gelişmişlik düzeyinin ancak kadınların ekonomik hayata katılımıyla artacağına inandıklarını, bu anlayışla girişimci kadınların sayısını artırabilmek adına büyük bir sorumlulukla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şöyle dedi; “Ayrım gözetmeyen eşitlikçi yaklaşımımız ve ülke ekonomisinde kadınların yerini artırma hedefimiz doğrultusunda Bankamız 8 Mart 2023 tarihinde yayınlanan Kadının Güçlenmesi Bildirgesi ile girişimci kadınlara 5 yıl içerisinde 100 milyar TL tutarında finansman desteği sağlayacağını ve yine 5 yıl içerisinde 15 bin kadına finansal okuryazarlık eğitimi verileceğini taahhüt ederek bu yöndeki iradeyi net şekilde ortaya koydu. Bu kapsamda, 2023 yılı içerisinde girişimci kadınlara toplamda 35 milyar TL, 2024 yılında ise toplamda 53 milyar TL finansal destek sağlayarak verdiğimiz finansman taahhüdümüzün yüzde 88’ini 2 yıl içerisinde tamamlamış olduk.”
İlham veren hikayelerini paylaştılar
Açılış konuşmalarının ardından GKG Program Direktörü Nazan Butuner projenin amacı ve hedefleri, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Müdür Yardımcısı Pınar Geben Yalçın da bankanın girişimci kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
GÜNMARSİFED Başkanı Funda Dedeoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen ‘İlham Buluşması’ panelinde ise SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Perviz Erdem ile Sütaş Grubu Başkan Yardımcısı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Veral kendi girişimcilik öykülerini anlatarak tecrübelerini paylaştı.
Girişimci kadınlara eğitim, mentörlük ve iş geliştirme desteği
2021 yılında başlatılan Girişimde Kadın Gücü projesinin 2024-2026 yılları arasını kapsayan yeni döneminde ise 81 ilde yüz yüze verilecek eğitimlerin yanı sıra eğitim portalı ve çevrim içi platform üzerinden 6.500 girişimci ve girişimci adayı kadına ulaşılması hedefleniyor. Tasarım odaklı düşünme eğitimleri, podcast kayıtları, üretici kadınlar ile satın alma günleri, mentörlük programları ve girişimci kadınlar ile ilham buluşmaları ile kadınlar arasındaki iletişim köprüsü güçlendiriliyor. Proje kapsamında ayrıca eğitimlere katılan 100 girişimci kadına sektöründe başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentörlük desteği verilecek.