BALİP’TEN ÇOK ÇARPICI ‘ÇALIŞAN HAKLARI’ ARAŞTIRMASI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’de çalışma koşulları hızla değişirken ve nitelikli istihdam için firmaların rekabeti artarken Balıkesir İnsan Yönetim Platformu BALİP yan haklarla ilgili dikkat çekici bir araştırmayı kamuoyu ile paylaştı. Araştırmaya göre performans primi, özel sağlık sigortası gibi, doğum günü izinleri gibi uygulamalar Balıkesir’deki firmaların birçoğunun yeteneği elde tutmak ve çalışan memnuniyetini sağlamak için şimdiden bazı stratejik önlemler almaya başladığını gösteriyor.

 

Çalışanların firma tercihlerini en az ücret kadar etkileyen bir konu olarak öne çıkan “yan haklar” bakın Balıkesir’de nasıl bir eğilime sahip:

İZİNLER
Devletin belirlediği kanuni izinlere ek izin veren firma oranı %52’dir.Ek olarak doğum günü, taşınma, evlilik ve ölüm izinleri verilmektedir. En çok verilen ek izin doğum günü iznidir.Ek izin verilirken çalışanın çalışma yılı, izin nedeni ve deneme süresinde olup olmadığı firmalar için izin verme kriterleri olarak öne çıkmaktadır.Çoğunlukla iznin nedenine bağlı olarak ek izin verilmektedir. Ek izin süresi 1-6 gün arasında nedene bağlı olarak değişmektedir.

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI
Yapılan araştırmaya göre özel sağlık sigortası yapılma oranı %52’dir.Yapılan özel sağlık sigortalarının %82’sinden ek ücret alınmamaktadır.Özel sağlık sigortası yapılan kişilerin %60 beyaz yaka ile aynı ayrıcalıklara sahiptir.Özel sağlık sigortası yapılan kişilerin sadece %29’unun ailesi de bu sigortadan yararlanabilmektedir.

PERFORMANS PRİMİ
Çalışanların %60’ı performans primi almaktadır.Performans primi kriterleri; İş kazası, disiplinli çalışma, kaliteli üretim, KPI, devamsızlık yapmama, iyi iletişim, üretilen ürün sayısı ve miktarı olarak işverene göre değişmektedir.Performans primleri %40 oranında aylık, %27 oranında 3 ayda bir ve %33 oranında yılda bir verilmektedir.Ödenilen miktar işverenlere göre değişiklik göstermektedir.

YAKACAK YARDIMI
Çalışanların %44’üne yakacak yardımı yapılmaktadır.Yapılan yardımın %22’si 400 TL altıdır, %45’ 400-800 TL arasındadır, %33’ü 800 TL’nin üzerindedir.

AYAKKABI YARDIMI
Çalışanların sadece %20’sine ayakkabı yardımı yapılmaktadır.

BAYRAM YARDIMI
Çalışanların %76’sına bayram yardımı yapılmaktadır. Yapılan yardımın büyük kısmı yıllık 1500 TL’nin altındadır.

ERZAK YARDIMI
Çalışanların %68’lik kısmına erzak yardımı yapılmaktadır.Yardımlar erzak paketi veya hediye çeki olarak verilmektedir.Çalışanların %33’ü 500 TL’nin altında, %33’ü 500 TL’nin üzerinde yardım alırken geri kalanları değişken miktarlarda yardım almaktadır.Yardımlar aylık, 2 ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir ve yılda bir olarak verilmektedir.

ÇOCUK YARDIMI
Çalışanların %32’lik kısmına çocuk yardımı yapılmaktadır.

ÖZEL GÜN ÖDENEKLERİ
Çalışanlara yılbaşında, doğum günlerinde, kadınlar gününde, anneler ve babalar gününde özel gün ödeneği verilmektedir. İşverenlerin %32’si özel gün ödeneği vermemektedir.

EĞİTİM YARDIMI
Çalışanların %44’üne eğitim yardımı verilmektedir.Yardım tüm eğitim düzeylerinde verilebilmektedir.Yapılan yardım eğitim düzeyine göre değişmektedir.

HAYAT SİGORTASI
Çalışanların %36’lık kısmında hayat sigortası vardır.

İŞ GÖREMEZLİK SİGORTASI
İş göremezlik sigortası çalışanların %44’lük kısmında vardır.

PSİKOLOJİK, HUKUKİ VE MALİ DESTEK
Çalışanlara psikolojik, hukuki ve mali destek verilmektedir. İşverenlerin %62’si destek vermemektedir.

ANALIK VE BABALIK İZNİ
İşverenlerin %12’si çalışanlara ek analık ve babalık izni verilmektedir. Ek izin süresi, annenin ve bebeğin durumuna göre değişmektedir.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
BALİP’TEN ÇOK ÇARPICI ‘ÇALIŞAN HAKLARI’ ARAŞTIRMASI
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!