Asgari ücrette fiyat pazarlıkları başlıyor! 2025 Asgari Ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanı ve dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren 2025 yılı asgari ücret görüşmeleri devam ediyor.

Asgari ücrette fiyat pazarlıkları başlıyor! 2025 Asgari Ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanı ve dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren 2025 yılı asgari ücret görüşmeleri devam ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yarın ikinci toplantısını gerçekleştirecek.

İlk toplantı 10 Aralık’ta yapılmıştı ve taraflar genel görüşlerini paylaşmıştı. İkinci toplantıda ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, ekonomik veri ve raporlarını komisyon üyelerine sunacak. Bu veriler ışığında, işçi ve işveren taraflarının pazarlığa başlaması bekleniyor.

Tarafların İlk Görüşleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk toplantıda yaptığı konuşmada, “Hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten adil bir asgari ücret belirlemeyi ümit ediyoruz. Ekonomik ve sosyal koşulları titizlikle analiz ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işçi tarafı adına, “Gerçekleşen ve öngörülen enflasyonun dikkate alınmayacağını düşünüyoruz. İnsanların yüzünü güldürecek bir ücret beklentimiz var” demişti.

İşveren heyeti adına konuşan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise sürecin çalışanların alım gücünü de gözetecek bir bakış açısıyla yürütüleceğini belirterek, “Hem çalışanı hem işvereni koruyan adil bir yaklaşım içinde olacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, Aralık ayı boyunca belirlenen tarihlerde toplanıyor ve en az 10 üyenin katılımıyla karar alıyor. Oy eşitliği durumunda ise komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu kabul ediliyor.

Asgari Ücret Kimleri Etkiliyor?

Asgari ücret, yalnızca bu ücretle geçinen çalışanları değil, aynı zamanda kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, GSS primleri, doğum ve askerlik borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri ve staj ücretleri gibi birçok kalemde belirleyici oluyor. Ayrıca, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler üzerinde de artış etkisi yapıyor.

Yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik kritik ikinci toplantı, pazarlık sürecinin şekillenmesi açısından büyük önem taşıyor. Toplantı sonrası tarafların tekliflerini masaya koyması ve rakamların konuşulmaya başlanması bekleniyor.

Exit mobile version