TCMB Başkanı Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımı toplantısındaki soru-cevap bölümünde yeni banknot basılmasından kredi kartlarına ek önlem gelmesine kadar pek çok konuda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. İşte toplantıdan öne çıkan sorular ve cevapları..
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-II’nin tanıtımı amacıyla TCMB İdare Merkezi’nde bugün bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıda Karahan, TCMB’nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e çıkardığını, 2025 ve 2026 yıl sonu tahminleri ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.
TCMB İdare Merkezi’nde gerçekleşen toplantının ardından Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Fatih Karahan’ın kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar ise şöyle oldu:
Enflasyonda zirve ne zaman görülecek?
Enflasyonda zirveyi mayıs ayında göreceğiz, bu çok net, şu anki hesaplarımıza göre baz etkisi ve doğal gaz etkisiyle enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. İlk 4 ayda 4 puana yakın bir ilave enflasyon gerçekleşti. Bunu tamamen telafi etmek ek sıkılaştırma ile dahi pek kolay görünmüyor. Hedefte yüzde 36’dan yüzde 38’e yapılan ayarlamanın sebebi bu kapsamdadır.
Enflasyonu düşürmek adına para politikası tarafında ne yapmak gerekiyor yapacağız, öne çıkan temel faktör güçlü iç talep. Para politikasında sıkılaşmayla talepte dengelenme öngörüyoruz.
TCMB’nin rezerv ve kur hedefi ne seviyede?
Para politikasında sıkılaşmayla talepte dengelenme öngörüyoruz, güçlü bir sıkılaştırma yaptık. Dezenflasyonla birlikte daha sağlıklı bir büyüme olacağını öngörüyoruz. Türk Lirası’na ciddi bir talep var. Kalıcı likidite artışına zorunlu karşılıkla müdahale ettik, geçici likidite için depo ihaleleri açtık.
Rezerv hedefimiz yok. Enflasyon düştükçe, beklentiler düzeldiğinde TL’ye ilgi artacak rezerv düzelecek. Enflasyon hedefine engel olacak bir işlem yapmamaya gayret ediyoruz. Dönem dönem TL’ye çok talep olunca bizim için rezerv biriktirme fırsatı oluyor. Kur hedefimiz yok, serbest piyasada döviz arz talebiyle oluşuyor.
“Asgari ücret görüşmelerinde taraf değiliz”
Asgari ücret konusu TCMB uhdesinde bir konu değil. Görüşmelerin bir tarafı da değiliz. Dolayısıyla bir tavsiye de söz konusu değil. Biz enflasyon tahminlerimizi yaparken birtakım varsayımlarda bulunmak durumundayız. Belirlediğimiz hedefler var.
Ücretlerin yüksek enflasyondan dolayı erimesi söz konusu, birinci yapmamız gereken şey kalıcı fiyat istikrarını sağlamak. Asgari ücrette tek artış olacağı dillendirildiği için bunu varsaydık.
500 TL’lik banknot basılacak mı?
Üst banknota ihtiyaç olup olmayacağı birçok faktöre bağlı. Finansal analizlere, teknik değerlendirmelere göre biz buna karar veriyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki küpür kompozisyonlarının değişimlerini dikkate alıyoruz. Bu yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç olursa gerekli adımları atacağız.
Kredi kartına ek önlem olacak mı?
Kredi kartlarında sadece azami faizi düzenleme yetkimiz var. Yakında bir ayarlama yaptık, veriler bunun harcamaları epey makulleştirdiğini gösteriyor. Şu aşamada kredi kartı faizleri konusunda ek önleme ihtiyaç yok.
KKM ne zaman sona erecek?
Kur korumalı mevduat 70 milyar dolara indi, bu miktarın yüzde 90-95’i döviz dönüşümlü KKM. Bundan sonra kademeli bir azalış öngörüyoruz. KKM’nin kalan kısmının da TL’ye geçecek şekilde ilerlemesini öngörüyoruz.