5 bin lira üzerindeki kol saatlerine yüzde 20 ÖTV geliyor!

Ekonomi yönetiminin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu yeni kanun teklifi, vergi düzenlemelerinde önemli değişiklikler öngörüyor.

5 bin lira üzerindeki kol saatlerine yüzde 20 ÖTV geliyor!

Ekonomi yönetiminin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu yeni kanun teklifi, vergi düzenlemelerinde önemli değişiklikler öngörüyor.

Savunma Sanayi Fonu’nun gelirlerini artırmak amacıyla hazırlanan düzenleme, özellikle fiyatı 5 bin lira ve üzerinde olan kol saatlerine %20 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirilmesini içeriyor.

Savunma Sanayi İçin Yeni Vergiler

Kanun teklifi, savunma sanayi yatırımlarına ek kaynak yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda motosikletlerden dronelara ve saatlerden diğer pek çok lüks ürüne yeni vergiler getirilecek. Taslağın Meclis’e sunulmasıyla birlikte, birçok tüketim ürününe ek vergi yükümlülükleri getirilmesi planlanıyor.

Motosikletler ve Drone’lar da Vergi Kapsamında

Özellikle motosiklet kullanıcılarını ilgilendiren bu düzenleme, motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan ve motor gücü 6 kW’ın altında bulunan motosikletleri de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına alıyor. Şehir içi ulaşımda sıkça kullanılan bu tür motosikletler, bu değişiklikle vergiye tabi olacak.

Ayrıca, hobi ve ticari amaçla kullanılan insansız hava taşıtları (dronelar) da ÖTV kapsamına alınacak. Ancak askeri dronelar bu düzenlemeden muaf tutulacak.

Lüks Saatlerde Ek Maliyet

Fiyatı 5 bin liranın üzerinde olan kol saatleri de bu düzenlemenin getirdiği yeni vergiler arasında yer alıyor. Özellikle lüks saat markalarını tercih eden tüketiciler, %20 oranında ÖTV ödemek zorunda kalacak. Bu değişiklik, lüks tüketim ürünlerine yönelik daha yüksek vergilendirme stratejisi olarak dikkat çekiyor.

Savunma Sanayi Fonu’na kaynak yaratmak için hayata geçirilecek olan bu düzenleme, yüksek fiyatlı ürünler için ek maliyetler getirecek.

Exit mobile version