2024 yılına zamlar damgasını vurdu! Benzine 58, motorine 63 kez zam yapıldı!

2024 yılında benzine 58, motorine 63 kez zam yapıldı. 50 litrelik bir depo maliyeti bir yılda yüzde 25 arttı!

2024 yılına zamlar damgasını vurdu! Benzine 58, motorine 63 kez zam yapıldı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, 2024 yılı boyunca yaşanan ekonomik gelişmeleri ve iktidarın politikalarını sert bir dille eleştirdi.

Gelir adaletsizliği, artan borç yükü, yakıt fiyatlarındaki rekor zamlar ve tarımdaki çöküşe dikkat çeken Genç, “2024, Türkiye için adeta kara bir yıl olarak tarihe geçti. Uygulanan ekonomi politikaları halkı büyük bir yoksulluğa sürükledi,” dedi.

Gelir Adaletsizliği Zirvede

TÜİK verilerine atıfta bulunan Aşkın Genç, Türkiye’nin gelir adaletsizliği konusunda Avrupa’nın en kötü ülkesi konumuna geldiğini belirtti. “En zengin yüzde 20’lik kesim toplam gelirin %48,1’ini alırken, en yoksul yüzde 20 yalnızca %6,3 pay alabiliyor. Bu, gelir uçurumunun ne kadar derinleştiğini gösteriyor,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” politikalarının yalnızca yandaşlara kazandırdığını savunan Genç, bu yaklaşımın halkı daha da yoksullaştırdığını ifade etti.

Borç Krizi ve Yakıt Fiyatlarındaki Rekor Artışlar

2024’te ekonomik krizin borçlanmayı artırdığını belirten Genç, kredi kartı borçlarının %244, bireysel kredilerin ise %91 arttığını, icra dosyası sayısının 22 milyona ulaştığını söyledi.

Yakıt fiyatlarındaki zamların vatandaşları daha da zor duruma soktuğunu vurgulayan Genç, “2024’te benzine 58, motorine 63 kez zam yapıldı. 50 litrelik bir depo maliyeti bir yılda %25 arttı. Vatandaşın cebindeki son kuruş gasp edildi,” diyerek hükümetin ekonomik politikalarını eleştirdi.

Tarımda Çöküş ve İthalata Bağımlılık

Tarım sektöründeki krizlere de değinen Genç, hububat üretiminin %7,5 azalarak 39 milyon tona düştüğünü, gübre, yem ve veterinerlik maliyetlerindeki artışların çiftçiyi çıkmaza soktuğunu ifade etti.
“Türkiye, tarımsal üretimde kendine yeten bir ülkeyken ithalata bağımlı hale geldi. Çiftçinin emeği hiçe sayılarak ithalat politikaları tercih ediliyor,” dedi.

Genç İşsizliği ve Asgari Ücret Sorunu

Ekonomik krizin en çok gençleri etkilediğini belirten Genç, OECD verilerine göre Türkiye’de 2,9 milyon gencin ne eğitimde ne de istihdamda yer alabildiğini vurguladı. “Gençler, yurtdışına çıkış yolları arıyor. Çocuk işçiliği ise ekonomik sıkıntıların bir diğer sonucu,” dedi.

Asgari ücret konusuna da değinen Genç, “Açlık sınırı 21 bin 400 TL’ye ulaşmışken belirlenen asgari ücret daha ilk ayında bu sınırın altında kaldı. CHP olarak, asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerektiğini savunuyoruz. Halkın insanca yaşaması için bu bir zorunluluktur,” ifadelerini kullandı.

“Adil Bir Düzen İçin Mücadele Sürecek”

Aşkın Genç, ekonomik kriz nedeniyle halkın her geçen gün daha fazla yoksulluğa sürüklendiğini belirterek, “Ekonomideki çöküşü gözlerdeki ışıltıyla maskeleyen anlayış sona erecek. Adil bir düzen için mücadeleye devam edeceğiz,” dedi.

CHP’nin ekonomik reform önerileri ve adil bir gelir dağılımı hedefiyle Türkiye’nin içinde bulunduğu krizden çıkması için çözüm önerileri sunmaya devam edeceği açıklandı.

Exit mobile version