Balıkesir Üniversitesi, Trakya Üniversiteler Birliğine üye oldu

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 23. Üst Kurul Toplantısı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu’nda yapıldı.

Balıkesir Üniversitesi, Trakya Üniversiteler Birliğine üye oldu

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 23. Üst Kurul Toplantısı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu’nda yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlık ettiği toplantıda, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile birlikte üye üniversite rektörleri de hazır bulundu. Balıkesir Üniversitesi de toplantıya katılarak birliğe üye üniversiteler arasında yerini aldı.

Toplantıya, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz ev sahipliği yaptı. Toplantıda TÜB Üst Kurul Dönem Başkanı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Aka, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu, TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras ve basın mensupları katıldı.

Toplantı Gündemi

Toplantının gündeminde, Trakya Üniversiteler Birliği’nin tanıtımı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dönem Başkanlığı sırasında gerçekleştirilen akademik, bilimsel, kültürel ve sportif etkinliklerin sunumu yer aldı. Ayrıca, TÜB Alt Kurul ve Alt Çalışma Gruplarının raporları ile 24. Üst Kurul ve 24. Alt Kurul toplantılarının takvimleri görüşüldü.

Prof. Dr. Erol Özvar’ın Değerlendirmeleri

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteler arasındaki iş birliklerinin önemine vurgu yaptı. “Üniversitelerimizin Trakya Üniversiteler Birliği ve benzeri mekanizmalarla daha güçlü bir yükseköğretim için iş birliği yapmaları fevkalade önemli. Akademik, idari, eğitsel, sağlık ve diğer alanlarda birikimlerini paylaşmaları, birlikte gelişmek adına faydalı olacaktır,” dedi.

Özvar, Türkiye’de yükseköğretimin son yıllarda ciddi ilerleme gösterdiğini belirtti. “208 üniversite, 185 bin akademisyen ve 4 milyonu örgün eğitimde olmak üzere 7 milyondan fazla öğrenciye sahibiz. Bu veriler, güçlü kapasitemizin açık bir göstergesidir,” şeklinde konuştu.

Özvar, üniversiteleri kalite süreçlerine uyum sağlamaları konusunda teşvik etmeye devam edeceklerini belirtti. Kalite odaklı, akademik performansa dayalı ve ülkenin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi artıracak bir yükseköğretim sistemi oluşturmak istediklerini vurguladı. “İstihdam açısından öne çıkan yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojiler gibi alanlarda yeni programlar açıyoruz. 2024-2025 eğitim öğretim yılında 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 71 yeni program öğrenci kabul edecek,” dedi.

Uluslararasılaşma ve Hedefler

Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın YÖK ve üniversiteler için stratejik bir hedef olduğunu ifade eden Özvar, 198 ülkeden yaklaşık 350 bin uluslararası öğrencinin Türk üniversitelerinde eğitim gördüğünü aktardı. “Ülkemiz, dünya genelinde en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girdi. TR-YÖS sınav merkezlerini artırarak daha fazla uluslararası öğrenci çekmeyi hedefliyoruz,” diye ekledi.

Trakya Üniversiteler Birliği’nin 23. Üst Kurul Toplantısı, karşılıklı görüş ve önerilerin paylaşılmasıyla sona erdi. Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin bilimsel üretim ve eğitim faaliyetlerini destekleyerek, güçlü yanlarını ön plana çıkaracak projelere ağırlık vereceklerini belirtti.

 

Exit mobile version