ÇİN, 22 ÜLKEYE 240 MİLYAR DOLARLIK KREDİ VERDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin, Kuşak ve Yol projelerinin altyapıları için kredi alan 22 ülkeyi kurtarmak amacıyla 240 milyar dolar kredi sunarken, bu kredilerin yaklaşık yüzde 80’i orta gelirli ülkelere verildi.

Çin, bugün yayımlanan bir araştırmaya göre 2008 ve 2021 yılları arasında 22 gelişmekte olan ülkeyi kurtarmak için 240 milyar dolar harcadı.

Son yıllarda daha fazla ülkenin “Kuşak ve Yol” altyapısı inşa etmek için harcadığı kredileri geri ödemede mücadele etmesi nedeniyle bu miktar hızla arttı.

Dünya Bankası, Harvard Kennedy School, AidData ve Kiel Enstitüsü’nden araştırmacıların raporuna göre, kurtarma kredisinin neredeyse yüzde 80’i 2016 ile 2021 yılları arasında Arjantin, Moğolistan ve Pakistan gibi orta gelirli ülkelere yapıldı.

“Kendi bankalarını kurtarmaya çalışıyorlar”

Çin, gelişmekte olan ülkelerde altyapı inşası için geniş kapsamlı bir kurtarma paketi hazırlasa da, birçok proje beklenen geri ödemeleri yapamadığı için 2016’dan bu yana borç verme işlemleri de yavaşladı.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Dünya Bankası eski Başekonomisti Carmen Reinhart, “Pekin nihayetinde kendi bankalarını kurtarmaya çalışıyor. Bu nedenle uluslararası kurtarma kredisi gibi riskli bir işe girdi” dedi.

Araştırmaya göre, Çin’in borç sıkıntısı içindeki ülkelere verdiği krediler, 2010’da denizaşırı borç verme portföyünün yüzde 5’ine denk geliyordu. Ancak bu oran 2022’de yüzde 60’a yükseldi.

En çok para Arjantin’e gitti

Arjantin 111,8 milyar dolarla en fazla para alan ülke olurken onu 48,5 milyar dolarla Pakistan ve 15,6 milyar dolarla Mısır izledi. Dokuz ülke ise 1 milyar dolardan az para aldı.

Çin Halk Bankası (PBOC) takas (swap) hatları Surinam, Sri Lanka ve Mısır gibi ülkeler dahil kurtarma finansmanının 170 milyar dolarını karşıladı.

Çalışma, döviz rezervlerini yapay şekilde artırmak için PBOC takas hatlarını kullanan bazı merkez bankalarını da eleştirdi.

%80’i orta gelirli ülkelere

Rapora göre, kurtarma kredileri, Çin bankalarının bilançoları üzerinde oluşturdukları risk nedeniyle kredilerinin yüzde 80’ini oluşturan orta gelirli ülkelerde yoğunlaşırken, düşük gelirli ülkelere gecikmeli ödeme fırsatı veya vade uzatmaları sunuldu.

Çin aynı zamanda aralarında Zambiya, Gana ve Sri Lanka’nın da bulunduğu ülkelerle borç yeniden yapılandırma müzakereleri yürütmeye devam ediyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
ÇİN, 22 ÜLKEYE 240 MİLYAR DOLARLIK KREDİ VERDİ
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!