Suriye’de 1963’te darbeyle iktidara gelen ve 61 yıldır ülkeyi yöneten Arap Sosyalist Baas Partisi’nin hükmü, başkent Şam’ın rejim kontrolünden çıkmasıyla sona erdi.
Beşar Esad liderliğindeki rejim, yoğun çatışmalar ve halk ayaklanması karşısında Şam’dan çekildi.
Baas Rejiminin Sonu
Baas Partisi, 1963 yılında gerçekleştirdiği darbeyle Suriye’de iktidara gelmişti. 1970’te Hafız Esad, parti içindeki bir darbeyle yönetimi ele geçirmiş ve 1971’de devlet başkanı olmuştu. Esad ailesi yönetimi, 2000 yılında Beşar Esad’ın babasının yerine geçmesiyle devam etti. Ancak rejim karşıtı grupların başkent Şam’a girmesiyle Baas rejimi tarih oldu.
Rejim Güçleri Şam’dan Çekildi
27 Kasım’da yoğunlaşan çatışmaların ardından Esad rejimi, Halep, İdlib, Hama ve Lazkiye gibi birçok bölgede kontrolü kaybetmişti. Son olarak başkent Şam’da halkın sokaklara dökülmesi ve rejim karşıtı grupların ilerlemesiyle rejim güçleri kamu binalarından ve şehir merkezinden çekildi. Halk, Esad’ın sarayını basarken ülkenin birçok kentinde kutlamalar başladı.
Başbakan Celali’den Barış Mesajı
Esad rejiminin Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden yaptığı video açıklamada, Suriye halkının seçeceği yeni bir hükümetle iş birliğine hazır olduklarını duyurdu. Celali, kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısı yaparak şunları söyledi:
“Suriye halkının tercih edeceği bir yönetimle çalışmaya ve her türlü desteği sağlamaya hazırız. Kamu kurumlarının korunmasını önemsiyoruz ve muhaliflere elimizi uzatıyoruz.”
HTŞ’den Kurumların Korunması İçin Uyarı
Rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kamu kurumlarının zarar görmemesi gerektiğini vurguladı. Şera, “Bu kurumlar, resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Havaya ateş açılması kesinlikle yasaktır.” ifadelerini kullandı.
Rejimin Sembolleri İndiriliyor
Başkent Şam’dan Esad ailesinin memleketi Lazkiye’ye, Halep’ten Hama’ya kadar pek çok kentte rejimin sembolü olan heykeller, bayraklar ve simgeler indiriliyor. Halkın kutlamaları arasında, Esad dönemine ait birçok yapının sembolik olarak yıkıldığı görülüyor.
Suriye’nin Yeni Geleceği Şekilleniyor
Baas rejiminin sona ermesiyle Suriye’de yeni bir dönemin kapısı aralanırken, halkın özgür seçimlerle ülkenin geleceğini belirlemesi bekleniyor. Uzmanlar, geçiş sürecinin dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurgularken, bölgedeki istikrarın nasıl sağlanacağı büyük bir soru işareti olarak duruyor.