Almanya’da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran “Vatandaşlık Yasası’nın Modernizasyonu Yasası”, bugün Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasanın 27 Haziran’da yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Yasanın, Federal Meclis’te 19 Ocak’ta kabul edilmesinin ardından 2 Şubat’ta Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasıyla birlikte Alman hükümeti tarafından hazırlandığı belirtildi.
Bu yeni yasa ile Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına geçebilecekler. Yasanın getirdiği bazı önemli değişiklikler şöyle:
- Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek.
- Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin yaşam şartlarına uyum sağlama süresi, okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi faktörlere bağlı olarak 3 yıla kadar düşürülebilecek.
- Çifte vatandaşlık imkanı sunulması nedeniyle, gençleri ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” tamamen kaldırılacak.
- Almanya’da doğan çocuklar, en az bir ebeveyninin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığına geçebilecek.
- Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimlerini sosyal yardım almadan sağlamaları gerekecek.
- İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Batı Almanya’ya ve 13 Haziran 1990’a kadar Doğu Almanya’ya gelen işçiler için vatandaşlık sınavı zorunluluğu kaldırılacak.
- Alman vatandaşlığına kabul edilmek için başvuranların nasyonal sosyalist rejim ve onun sonuçlarıyla ilgili Almanya’nın özel tarihsel sorumluluğunu kabul etmeleri gerekecek.
- Çok eşli olanlar veya kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar vatandaşlığa alınmayacak. Ayrıca, ırkçı, yabancı düşmanı veya insanlık dışı eylemlerde bulunanlar da vatandaşlığa kabul edilmeyecek.
| Tepki verilmemiş
Tepki Ver