Teknik Tehdit Çalıştayı’nda çıkan sonuç: Ana tehdit madencilik faaliyetleri

Balıkesir’de, biyolojik çeşitliliğin korunması ve orman ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi hedefiyle düzenlenen Teknik Tehdit Çalıştayı, geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

492707785_3655000288125522_203144892066799135_n

Doğa Koruma Merkezi, Balıkesir’de Gerçekleştirilen Teknik Tehdit Çalıştayı’na Katıldı

Balıkesir’de, biyolojik çeşitliliğin korunması ve orman ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi hedefiyle düzenlenen Teknik Tehdit Çalıştayı, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) iş birliğinde yürütülen “Kazdağlarında Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Orman Ekosistemlerinin Sürdürülebilir Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen çalıştaya, Doğa Koruma Merkezi (DKM) teknik uzmanlık desteği sağladı.

Sistematik Koruma Planlaması (SKP) yaklaşımıyla yürütülen çalıştayda, potansiyel Natura 2000 alanları ve korunması öncelikli bölgelerin belirlenmesi hedeflendi. Balıkesir ili özelinde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında DKM Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Musa Şen, FAO Proje Koordinatörü Erdoğan Ertürk ve Kazdağları Milli Parklar Şefi Yasir Özerhan konuşma yaptı.

Konuşmalarda, Türkiye’de korunan alanların oranının şu an %4,4 seviyesinde olduğuna dikkat çekilerek, bu oranın %30’a çıkarılması gerektiği vurgulandı. Çalıştayın ana hedeflerinden biri olarak, korunması gereken öncelikli alanların tespit edilmesi belirtildi.

Yaklaşık 50 uzmanın katıldığı çalıştayda; Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DKMP İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve Doğa Koruma Merkezi yer aldı.

Çalıştay süresince DKM Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) uzmanları eşliğinde, Balıkesir ilinde biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynakları tehdit eden unsurların etki mekanizmaları haritalandırıldı. Katılımcılar, bu tehditlerin bölgesel düzeyde tespit edilmesi için iş birliği yaptı.

İkinci gün yapılan değerlendirme toplantısında ise katılımcılar, bölgedeki en büyük tehdidin madencilik faaliyetleri olduğu konusunda görüş birliğine vardı. “Bölgemizi korumak istiyoruz; ancak ciddi tehditlerle karşı karşıyayız. Ana tehdit olarak madeni görüyoruz” diyen uzmanlar, bu tehdide karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Exit mobile version