SULAK ALANDA ENGİNKENT’İN RUHSATI İPTAL EDİLİNCEYE KADAR MÜCADELEYE DEVAM

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAZDAĞLARI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ’NİN EDREMİT BELEDİYESİNE AÇTIĞI RUHSAT İPTAL DAVASI SÜRÜYOR
ÇEVRECİLER İPTAL KARARI BEKLİYOR

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Akçay Savunması yönetici ve üyeleri, Edremit Belediyesi’nin Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda verdiği inşaat ruhsatlarının iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılım gösterdi. Duruşma öncesi basın açıklaması yapan Akçay Savunması Grubu Edremit Belediyesi’nin verdiği ruhsatların iptal edilinceye kadar mücadelelerine devam edecekleri bildirildi.

 

 

Dernek Başkanı Süheyla Doğan ve Ömür İlgör’ün Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı gibi kıyısal sulak alanlar küresel iklim değişikliğine bağlı deniz seviyesi yükselmesine karşı iç kesimleri koruyan doğal bariyerler olduğunu belirttiği açıklamada Edremit Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan 200 villalık Enginkent Projesinin iptalini istedi.

DOĞAN: “BİLİRKİŞİ RAPORU HAKLILIĞIMIZI KANITLADI”
Süheyla Doğan basın açıklamasında dava süreci hakkında bilgiler verdi. Doğan şunları kaydetti:
“Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay” adlı bir konut projesi için verilen inşaat ruhsatlarının, söz konusu alanla ilgili mevcut imar durumu, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olması nedeniyle, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğimiz, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği, Zehra ERKÜN ve Fazilet UYSAL tarafından Balıkesir2. İdare Mahkemesi’nde, yürütmenin durdurulması ve ruhsatların iptali talebi ile 2021 yılında, 1069 Esas No ile dava açmıştık. Dava kapsamında 11.05.2022 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmış ve 08.06.2022 tarihli bilirkişi raporu haklılığımızı kanıtlamıştı.

 

 

“RAPOR NE DİYOR”
Bilirkişi Raporunda özetle; Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay Konut Projesi” ile ilgili verilen inşaat ruhsatlarının bulunduğu parsellere ilişkin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenmiş ve onaylanmış herhangi bir imar planı yoktur. Edremit Belediyesi’nin inşaat ruhsatlarına dayanak yaptığı Mülga Zeytinli Belediye Meclisinin 10.07.1980 tarih ve 11/52 sayılı kararı geçerli değildir. Edremit Belediye Meclisinin 03.12.2019 tarih ve 517 ile 529 sayılı, 1980 planlarını yürürlüğe soktuğu kararlarının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre herhangi bir geçerliliği yoktur. Edremit Belediye Başkanlığınca “Enginkent Akçay Projesi “için verilen imar durumları ve ruhsatlar, yürürlükte bir plan olmadan verilmesi sebebiyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uygun değildir. İnşaatına başlanan ve devam eden söz konusu yapılaşmaların mevcut ekolojik sistemi olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne uygun değildir denilmekte idi. Raporun son bölümünde ise “Gerekçeleri ile dava konusu alanda yasal mevzuata uygun olarak hazırlanmış ve onaylanmış bir imar planı olmadığı için, yürürlükte bir imar planı bulunmaması sebebiyle Edremit Belediye Başkanlığınca verilen yapı ruhsatlarının uygun olmadığı ve mevcut yapılaşma çabasının bölgenin sulak alan ve koruma alanı değerlerine olumsuz etkileri sebebiyle yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır” ifadeleri yer almaktaydı.

 

 

İLGÖR: “MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ”
Balıkesir 2. İdare Mahkemesi bilirkişilerin bu raporuna itibar ederek, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Edremit Belediyesi’nin karara itiraz etmesi üzerine, karar bozulmuş, bilirkişilerden ek görüş istenilmiş, ek görüşün de bizden, davacılardan yana gelmesi sonucunda, mahkeme yeniden yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu süreç içerisinde bir yandan da uzmanlarımıza bölgenin ekosistem değerlendirme raporunu hazırlattırarak, 148 hektarlık alanın hem Korunan Alanlar Yönetmeliğince tescili için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne hem de Sulak Alanlar Yönetmeliğince tescili için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmıştık.

 

 

“MAHALLİ SULAK ALAN OLARAK TESCİL EDİLDİ”
Akçay Sulak Alanının bir kısmı, “Balıkesir ili, Edremit ve Burhaniye ilçeleri, Kadıncık Deresi Doğal Sit Alanı” adıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamının 13.09.2021 tarihli ve 1713720 sayılı Olur’u ile “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve ”Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak, bir kısmı ise 19.11.2021 tarih ve 4822 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Doğal-Sit Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmişti. Enginkent Ruhsatlarının olduğu alanın, Nitelikli Doğal Koruma Alanı içerisinde kaldığı görülmüştür. Bu alanda konut inşaatı yapılması kesinlikle mümkün değildi. “Kesin Korunacak Hassas Alan” olan kısım daha sonra 2022 yılı sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce “Mahalli Sulak Alan” olarak tescil edilmiştir. SAYBİS’e göre 148,2 hektar olan alanın, OSB alanı ve Enginkent Proje alanı dışarıda tutularak, ne yazık ki yalnızca üçte biri Mahalli Sulak Alan olarak tescil edilmiştir.

 

 

“SULAK ALANLARIN DOĞAYA FAYDASI ÇOK”
Yapılan çalışmalar, sulak alanların karbon yutak alanı olarak önemini ortaya koymuştur. Sulak alanlar, yağmur ormanlarından sonra atmosferik karbonu en çok bağlayan doğal yaşam ortamlarıdır. Bir diğer taraftan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı gibi kıyısal sulak alanlar küresel iklim değişikliğine bağlı deniz seviyesi yükselmesine karşı iç kesimleri koruyan doğal bariyerlerdir. Kıyı sulak alanları yeraltı suyu beslenimini sağlayarak tuzlu su -tatlı su kamasının iç kesimlere ilerlemesini engeller ve böylelikle içme, kullanma ve sulama suyunun tedarik edildiği akiferlere deniz suyunun karışmasını engeller. Bu sebeple sağlıklı sulak alanlar gelecekte su kıtlığı ile başa çıkmanın teminatıdır. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı her ne kadar belirli bir seviyede doğal yapısından uzaklaşmış olsa da rehabilitasyon potansiyeli yüksek sulak alanlar arasındadır. Alanda yapılan incelemelere göre en az 3 Ramsar kriterini sağladığı için Uluslararası Sulak Alan olarak tescil edilmeli ve koruma statüsü arttırılmalıdır.

 

 

“MAHKEMEDEN İPTAL KARARI ÇIKACAKTIR”
Kuşların, kaplumbağaların, yılanbalıklarının, börtü böceklerin yaşam hakkı için, bölgemizin tek sulak alanı olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nı imar rantına ve OSB gibi diğer tehditlere karşı korumak için “Akçay Sulak Alan Savunması” olarak uzun süredir mücadele ediyoruz. Edremit Belediyesi aleyhine açmış olduğumuz ruhsat iptali davası dışında, Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili uygulama imar planlarının iptali ile ilgili açtığımız davalar devam ediyor. Saat 14.00’de, birazdan, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde Edremit Belediyesi aleyhine, Enginkent Akçay Projesi’nin inşaat ruhsatları için açtığımız davanın karar duruşması var. Duruşmada, kurdun, kuşun, balıkların, sazlıkların, ılgınların, konuşamayanların sesi olacağız ve Akçay Sulak Alanını mahkeme salonunda da savunmaya devam edeceğiz. Hukuksuz olduğu bilinerek verilmiş olan ve 200’den fazla villa içeren projenin ruhsatlarının iptalini isteyeceğiz. Mahkemenin, talebimizin ve bilirkişilerin de görüşleri doğrultusunda, bu hukuksuz duruma son vererek, bizlerden, haktan, hukuktan, doğrudan ve doğadan yana karar vereceğine inanıyoruz ve kararı merak ve heyecanla bekliyoruz. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı rant alanı değildir. Kuşların, börtü böceklerin, yılan balıklarının, flamingoların yuvasıdır. Yuvaya dokunma.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
SULAK ALANDA ENGİNKENT’İN RUHSATI İPTAL EDİLİNCEYE KADAR MÜCADELEYE DEVAM
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!